Виена тества за Covid-19 масово и бързо с гаргара

Виена тества за Covid-19 масово и бързо с гаргара

Виенчани имат възможност да си направят PCR тестове с гаргара за Covid-19 по домовете с помощта на велокуриери. Това се казва в съобщение на общинските власти в австрийската столица до медиите.

Хората със съмнения за корона инфекция първо се консултират на специален телефон, а оттам решават дали да изпратят екип за тестване. В случай че лицето отговаря на определени критерии, то няма да заплати нищо - разходите се поемат от Община Виена. Има възможност за обслужване и на желаещи да си направят теста срещу заплащане, ако не могат да отговорят на изискванията.

Разработеният от виенски учени метод с гаргарата несъмнено е по-приятен от този с памучните тампони и се извършва без медицински персонал, а резултатите идват до потребителя до 24 часа. Логистиката се извършва с велосипеди или електромотопеди на "Велоче" - специално обучените куриери доставят необходимите материали, изчакват пробата и я доставят в лаборатория за анализ. Новата услуга позволява бързо увеличаване на броя на тестваните лица и съкращаване на времето за обработка. Плановете са за вземане на над 1000 проби дневно.

"Велоче" най-напред получават заявка за тест от специалния телефон, след това уточняват с всеки кандидат удобно време за посещение. Чрез СМС след това се изпращат данни за тричасов прозорец, в който ще пристигне куриер, и часът, след който не бива да се приема храна, за да се получат коректни резултати.

Самата процедура е много проста - подлежащият на тест получава шишенце с разтвор на домакинска сол и захар, прави гаргара за 60 секунди и изплюва течността в специална епруветка. Учените от Виенския институт за молекулярна патология, които разработиха метода, са категорични, че резултатите от тест с гаргара са точно толкова надеждни, колкото и с памучните тампони. Самият корона вирус се намира в задната част на устата и гърлото, където гаргарата достига безпроблемно.

Целта на акцията е да се избегне струпването на множество евентуално инфектирани пациенти за даване на тестове в болниците и лабораториите. Освен сегашната мярка, Виена има и три т. нар. тестови улици, където всеки може да отиде с автомобила си и да даде проба през прозореца, без да слиза. В училищата при необходимост се изпращат мобилни екипи за масово тестване. Освен това от началото на октомври функционира и специален "клъстърен бус" на Виенската здравна асоциация, който обработва бързи тестове по т. нар. LAMP метод, чиито резултати излизат за половин час.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?