Виерсма: Не превръщайте съдбата на медиците в Либия в партийна кауза

Зам.-председателят на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Ян Маринус Виерсма посъветва българските политици да не превръщат медицинските сестри в Либия “в политическа кауза на някоя партия или партии, които биха могли да спечелят от ситуацията”.

Не е сигурно доколко издигането на българските медици за евродепутати ще помогне за тяхното освобождаване, каза Виерсма. “Те няма да могат да заемат своите места в Европейския парламент (ЕП) и така вие ще имате 6 места по-малко. Те могат да бъдат заети от хора, които иначе биха могли да се борят за интересите на страната ви”, коментира Виерсма на пресконференция в София.  

Целият ЕС е обединен и стои зад България за освобождаването на българките, каза Виерсма. Допълни, че ЕП оказва силен натиск върху Либия и се надява това да даде резултат и скоро те да бъдат пуснати от затвора.

Миналата седмица и управляващите, и опозицията в българското Народно събрание определиха идеята за издигането на медсестрите за ЕП като популистка и отказаха да разгледат внесения проект на Яне Янев от “Ред, законност и сигурност”.

Виерсма гостува на БСП в София по повод кампанията на социалистите за евроизборите.

По думите на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев, изборите ще са много важен тест за европейското мислене, а участието ни в ЕП е “движещ стимул за вътрешни реформи”.

Водачът на листата на БСП Кристиян Вигенин съобщи, че в Брюксел на български език се печатали брошури за предизборната кампания. Те били превод от дипляни, които са използвали европейските социалисти в редовната надпревара за ЕП и ще бъдат издадени в 25-хиляден тираж.

Според Вигенин брошурата “Един ден от живота на европейците” по много достъпен начин обяснявала на избирателите защо трябва да пуснат бюлетина и как работата на евродепутатите в Брюксел се отразява на живота на едно европейско семейство.

Споделяне

Още от България