Виетнам овладял атипичната пневмония

Лидерите на югоизточна Азия се срещат в Тайланд днес, за да координират усилията си в борбата срещу разпространението на вируса на тежкия остър респираторен синдром ( ТОРС). Вирусът вече е отнел живота поне на 330 души - повечето от тях в източна Азия, съобщи Би Би Си.

Хиляди хора са поставени под карантина в най-засегната страна - Китай, където Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че вирусът все още не е овладян.

Смъртните случаи в Китай станаха 139 в понеделник, докато 138 починаха в Хонконг.

Брой на смъртните случаи
Китай: 139
Хонконг: 138
Сингапур: 23
Канада: 21
Виетнам: 5
Тайлнад: 2
Малайзия: 2
Филипини: 2
Тайван: 1
Индонезия: 1 (непотвърден)

Източник: СЗО, по данни на местните здравни власти

Срещата в Банкок има за цел да подобри мерките на граничния контрол. Целта на форума е да възстанови общественото доверие и да демонстрира политическа воля за спиране разпространението на болестта, отбелязва кореспондентът на Би Би Си.

СЗО обяви, че Виетнам е първата страна в света, успяла да овладее заразата с атипична пневмония.

На пресконференция в Ханой организацията съобщи, че отменя препоръката да не се пътува в страната.

Представителят на СЗО посочи, че решаващият фактор за контрол над болестта е било незабавното изолиране на предполагаемите заболели. От двайсет дни във Виетнам няма нови случаи на ТОРС.

СЗО разкри още, че разпространението на вируса е преминало върховата си точка в Канада, Сингапур и Хонконг, но не и в Китай, където болестта се появи за пръв път миналата година.

Кореспондент на ББС съобщава, че 8 000 души са под карантина в Пекин, но нови случаи се откриват всеки ден, а е възможно равнището на заразяване в някои от по-изолираните райони на страната още да не е известно.

В Индонезия бе съобщено за първия смъртен случай от ТОРС - 56-годишен мъж, дошъл от Тайван.

Канадските власти свикват международна конференция по въпросите на борбата с ТОРС.

Говорителка на Министерството на здравеопазването посочи, че форумът, който ще се състои в сряда и четвъртък в Торонто, ще обсъди методи за лечение и предотвратяване на разпространението на вируса.

Световната здравна организация препоръча да се избягват пътуванията до Торонто, най- засегнатият канадски град.

Според кореспонденти свиквайки конференцията, Канада иска да покаже, че градът не е опасен. Днес канадското правителство ще проведе и редовното си заседание в Торонто.

Китай остава основен проблем по отношение на ТОРС. Д-р Дейвид Хейман каза вчера, че от развитието на обстановката в Китай ще стане ясно дали ТОРС може да бъде изкоренен или ще прерасне в епидемия.

Според д-р Хейман преувеличаването на страховете от вируса на атипичната пневмония са засегнали ненужно туризма и търговията.

СЗО обаче поддържа предупреждението си да се избягват пътуванията в Пекин, Хонконг, Шанхай, провинция Гуангдонг, както и Торонто.

Азиатската икономика беше силно ударена от страховете около болестта. Икономисти предупреждават за спад на растежа през т.г., хотелите и авиокомпаниите са изправени пред срив на клиенти.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?