Вигенин: България има интерес от поддържането на отношения с Русия

"Без да бъде поставяна под съмнение стратегическата ни ориентация, страната ни има интерес от поддържането на взаимоизгодни отношения с Русия", заяви външният министър Кристиан Вигенин. Той говори при откриването на годишната конференция с почетните консули на страната ни, в която участват повече от 40 почетни консули на България в над 25 страни.

Той каза, че езикът, културната, историческата и религиозната близост са важен фактор в двустранните отношения, а ключови сектори на сътрудничество са търговията, туризмът и енергетиката.

 

"България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна.. Виждането ни е, че санкциите в международните отношения трябва да бъдат превантивни, възпиращи и обратими и следва да водят до положително развитие на политическия процес, както и че санкции срещу Русия от страна на ЕС не трябва да влияят и да вредят на интересите на страните-членки на Евросъюза", каза Вигенин.

 

Той отбеляза като приоритет и поддържането на конструктивни и взаимоизгодни отношения с ключови партньори и фактори на международната сцена. За нас от изключително значение е продължаването на стратегическите съюзнически отношения със САЩ,произтичащи от споделените ценности и ролята на САЩ в света.

 

Отношенията с Вашингтон заемат особено важно място във външната политика България, посочи министърът.

 

По думите му задълбочаването на политическия диалог и сътрудничество със САЩ на всички равнища, разширяване на договорно-правната база на двустранните отношения и активизиране на търговско-икономическите връзки, както и военно-политическото ни сътрудничество, което има траен и неподвластен на моментната конюнктура характер, е от първостепенен интерес за страната ни.

 

Вигенин каза, че България се стреми да води активна, но разумна, външна политика, основана на българските национални интереси и европейски и евроатлантически ценности.

 

Той посочи, че България се стреми да бъде активен и коректен партньор в ЕС.

 

По отношение на НАТО Вигенин посочи, че България разглежда развитието на евроатлантическото партньорство като гаранция за мира и глобалната сигурност, а членството ни в Алианса - като основен гарант за националната сигурност.

 

Той припомни, че България е сред привържениците на концепцията за "отворените врати" на Алианса, особено по отношение на страните от Западните Балкани и Грузия.

Споделяне

Още от България