Външният министър отново се оплете в обяснения

Вигенин: България не е ревизирала позицията за терористичния акт в Бургас

В. "Ню Йорк таймс" коментира, че страната отстъпва назад в упреците си към Хизбула

Вигенин: България не е ревизирала позицията за терористичния акт в Бургас

Външният министър Кристиан Вигенин отново влезе в обяснителен режим в резултат на очевидно недостатъчно премерени свои изявления пред медиите. След като преди ден обяви, че доказателствата за връзката на Хизбула с бомбения атентат в Бургас миналата година "не са категорични", в четвъртък Вигенин заяви пред посланика на Ирландия в София Джон Роуън, че България "не е ревизирала позицията си за терористичния акт".

Изявлението на Вигенин, че няма категорични доказателства, а косвени следи и коментара му, че Европейският съюз не може само на това основание да обсъжда включването на групировката в списъка с терористични организации бе широко отразено в световните медии под заглавия като "Сега пък България казва, че ролята на Хизбула във взривяването на автобуса е недоказана" и "България отстъпи назад в упреците си към Хизбула".

В четвъртък обаче външно министерство разпространи прессъобщение с информация за среща с ирландския посланик, в което се цитира Вигенин, според когото няма промяна в българската позиция.

"България е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС и наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това. В тази връзка поисках ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от наши чуждестранни партньори, от които е поискано правно съдействие", посочил Вигенин.

Противоречивите, нуждаещи се от доизясняване, изявления на българския външен министър идват в деликатен момент, в който в Европа тече дебат дали въоръженото крило на групировката да бъде обявено за терористична организация и коментарите от българска страна се следят внимателно от европейските дипломати.

Като се изключи изявлението на Вигенин новото правителство до момента наистина не е променило позицията на България за връзка на въоръженото крило на Хизбула с атентата, официализирана по-рано тази година от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов под формата на "обосновано предположение".

Вигенин се озова в подобна ситуация и по темата за дипломатите, работили за ДС. След серия коментари по темата, накрая му се наложи да обяви, че не е бил разбран добре и всъщност няма да реабилитира кадрите на ДС във външно министерство, а ще използва знанията им без да ги изпраща посланици в чужбина.

В. "Ню Йорк таймс": България отстъпва назад в упреците си към Хизбула

След като агенция Ройтерс излезе с публикация под заглавие "Сега пък България казва, че ролята на Хизбула във взривяването на автобуса е недоказана", подобен материал публикува и в. "Ню Йорк таймс" - "България отстъпи назад в упреците си към Хизбула".

Авторитетното издание коментира, че близо година след бомбения атентат срещу израелски туристи в Бургас, в който загинаха израелски и български граждани, новото правителство се опитва да прехвърли отговорността за това нападение, тегнеща досега на плещите на Хизбула.

Думите на Вигенин идват в момент, в който в ЕК се води дебат дали Хизбула да бъде обявена за терористична организация и в момент, в който ливанското шиитско движение признава своята голяма подкрепа за президента на Сирия Башар Асад, отбелязва вестникът.

През последните няколко седмици Франция и Германия се присъединиха към Великобритания в призивите към ЕК Хизбула да бъде обявена за терористична организация, което сериозно би ограничило способността на движението да набира средства в Европа.

Великобритания официално поиска посочването на движението за терористично въз основа на доказателството, че Хизбула е замесена в атентата в Бургас и на осъдителната присъда на агент на Хизбула в Кипър през март заради планиране на нападение, подобно на това в Бургас, добавя изданието. Вестникът припомня и предходната позиция на правителството на ГЕРБ относно ролята на Хизбула в атентата в черноморския град.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви на пресконференция през февруари, че доказателствата насочват към версията, че Хизбула е организирала атентата.

Същият месец в интервю той обяви, че са идентифицирани двама от участниците в заговора за нападението - канадец и австралиец - и двамата членове на Хизбула с ливански корени.

Разследването на атентата в Бургас постави България притисната геополитически между по-големите европейски страни, които подкрепят идеята за обявяването на Хизбула за терористична организация, и страните, които са против това решение. България също така изразява безпокойство, че ако Хизбула бъде обявена за терористична организация, това ще изложи на риск нейните исторически тесни връзки със страните от Близкия изток, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Подобни са коментарите и на ливанския в. "Ориан льо жур". За София ролята на Хизбула в атентата в Бургас не е доказана, пише вестникът. Новото българско правителство, доминирано от социалистите, даде заден ход по въпроса за обвиненията срещу Хизбула във връзка с Бургас, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Относно обявяването на Хизбула за терористична организация, в. "Джерусалем пост" подчертава, че Ирландия, която е ротационен председател на ЕС, оглавява групата на европейските членки, които са против подобно решение. В тази насока тя е подкрепяна от Финландия и Швеция, пише изданието и припомня, че за взимането на решението е необходимо единодушието на 27-те европейски членки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?