Вигенин: България не може просто да гледа развитието на кризата

Кристиян Вигенин, сн. БГНЕС

България трябва да има активна позиция за Украйна и не може да си позволи просто да наблюдава събитията, заяви в неделя пред БНР външният министър Кристиан Вигенин. Той допълни, че ЕС прави всичко възможно, за да се избегне най-лошото – военен конфликт и продължителна дестабилизация.

Външният министър определи този сценарий като лош за Украйна, но и негативен за България, защото страната ни се намира твърде близо и хилядите граждани от български произход в тази държава.

"Ежедневно следим какво се случва с тях", подчерта Вигенин. Той каза, че събитията в Крим вече се разпростират и в Одеса, където са концентрирани най-много българи.

Министърът допълни, че България ще бъде активна и ще дава в ЕС своята гледна точка, защото познава добре Украйна и региона. "Имаме мрежата от контакти, получаваме непрекъснато информация. Трябва да избегнем клишетата, да избягаме от кухите фрази и етикети, а да видим какво е възможно", обясни той.

Вигенин каза, че е необходимата подкрепа за сегашното временно правителство в Киев, което да стабилизира страната. Това означава, че правителството трябва да походи по начин, който да включи всички граждани, а не да ги изолира, обясни той.

Според него решението на Върховната рада за регионалната употреба на малцинствените езици е предизвикало реакции не само от България, но и от други държави членки и "като че ли украинското правителство се вслушва".

По думите му ЕС трябва да направи необходимото, за да подпомогне финансовата стабилизация на Украйна, защото без нея страната би блокирала. Той обаче заяви, че не може да се очаква ЕС да предостави няколкото десетки милиарда, които Украйна иска.

”Все пак помощ трябва да бъде предоставена – срещу политически и икономически реформи”, каза външният министър. Той изрази оптимизма си, че проблемите са преодолими без военна намеса.

"Можем да изпратим наблюдатели, можем да мислим за посредническа мисия. Нито Русия, нито ЕС имат полза от Украйна, която се разпада и се срива икономически", каза Вигенин.

Според него основните политически сили в България, както и институциите трябва да консолидират мненията си. Той отбеляза, че има добър диалог с президента Росен Плевнелиев, който преди ден излезе с призив за запазване суверенитета и цялостта на  Украйна .

Според Вигенин за момента няма нужда от свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди кризата в близост до българските граници. "Ситуацията още не е извън контрол и не трябва да създаваме паника", подчерта той.

 "Аз съм готов да направя посещение в Украйна и при българската общност, ако се наложи", коментира той и допълни, че страната се подготвя да приеме и българи от Украйна.

Споделяне

Още от България