Правителството очаква да паднат визите за Канада

Вигенин: България няма да иска от ЕС визов режим за граждани на САЩ

Американските условия за свободно пътуване обаче били недостижими за България

Кристиан Вигенин. Сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че България няма да иска от Европейската комисия да въведе визи за американски граждани, но отбеляза, че условията на САЩ за свободно пътуване са "недостижими". В същото време Вигенин "заплаши" Канада, че ако не отмени визите за България, София има "възможности за въздействие", визирайки ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

Според европейски регламент ЕК може да въведе визи за американски дипломати при липсата на реципрочни правила за всички европейски граждани. САЩ все още имат визов режим за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия.

"Нагласата на нашето правителство, както изглежда и на останалите държави в ЕС, за чиито граждани САЩ прилагат визов режим, е да не се иска от Европейската комисия въвеждането на визи... Предпочитаме да бъдем конструктивни и се надяваме този наш подход да бъде оценен", каза Вигенин в Брюксел, където участва в заседанията на Съвета на ЕС по външни работи и по общи въпроси.

Преди ден София уведоми официално европейските институции за визовия режим и според съответния европейски регламент, ако в срок от 90 дни не паднат визите, страната ни може да иска ЕК да суспендира освобождаването от виза за определени категории американски граждани. Освен САЩ, Канада и Австралийският съюз също имат визов режим за българските граждани.

"Смятаме, че в диалог със САЩ, Канада и Австралия за този период можем да постигнем необходимите пробиви. Със САЩ е по-сложно, защото има определени законодателни изисквания, които не са свързани с решение на американското правителство, а Конгресът и Сенатът трябва да въведат промени, за да направят възможно ние да отговорим на изискванията за отмяна на визовия режим", заяви още външният министър.

България не отговаря на официалните условия за падане на визите, като е много далеч от покриването на изискването за едва 3% отказани молби за визи. Доскоро този процент бе 10, но страната ни не успя да се възползва.

"Броят на отказите е процес, изцяло в ръцете на американската страна. Без да се съмняваме в обективността на американските консулски служби, това не е нещо в нашия контрол. Бихме могли да се опитаме съвместно с американското посолство да разгласим по-широко изискванията за виза и да стане ясно кои категории от граждани не могат да очакват да получат визи. Това е субективно и може да влезем в излишна дискусия", коментира Вигенин, цитиран от БТА.

Той отбеляза още, че има законодателни предложения да се върне отново изискването за 10 процента, но те трябва да получат одобрението на Конгреса на САЩ.

В момента визи за Канада имат само гражданите на България и на Румъния. Според Вигенин има "възможности за въздействие" предвид предстоящата ратификация на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

"Надявам се да не стигнем до това. От сигналите от канадска страна, изглежда въпросът ще бъде решен по-лесно", посочи министърът.

По думите му проблемът не е толкова конкретно за България и Румъния, а в това, че Канада е твърде щедра към имигрантите и там е причината за задържането на визовия режим с някои страни.

Някои предвиждани промени в местното законодателство биха позволили отмяната на визите за българи и румънци, добави Вигенин.

В края на миналата година Канада обяви, че премахва визите за Чехия, която обвърза въпроса със споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?