Вигенин: България няма интерес от евроскептични партии на евроизборите

България няма интерес от евроскептични партии на изборите за Европейски парламент догодина, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

 

"Ако погледнем ситуацията в отделни страни членки в момента, виждаме, че този антиевропеизъм или евроскептицизъм - различни определения можем да дадем, но те в голяма степен, ако им се даде достатъчно широк шанс, могат да насочат политиката на ЕС в посока, в която няма да бъде извоювана в ЕС, а тази атака, пряко или косвено, е насочена именно към новите страни членки", посочи Вигенин.

 

Той откри конференция "Значението на европейския избор" в сградата на Министерския съвет, в която ГЕРБ и ЕНП са отказали участие.

 

"Много е важно да постигнем по-висока избирателна активност на предстоящите европейски избори, тук в България, но и като цяло в ЕС", заяви Вигенин.

 

По думите му макар че вече са минали седем години от членството ни в ЕС, при нас много трудно се прави връзката между решенията на евроинституциите и това, което се случва в страната, въздействието върху българските институции.

 

При нас много често европейските избори минават под знака на националната политика, отбеляза Вигенин.

 

Форумът е под патронажа на министъра на външните работи, в сътрудничество с Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент в София.

Споделяне

Още от България