Вигенин: Доказателствата за Хизбула не са категорични

Ройтерс: Сега пък България казва, че ролята на групировката във взривяването на израелския автобус е недоказана

Атентатът в Бургас

Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че доказателствата за връзката на Хизбула с бомбения атентат в Бургас миналата година "не са категорични" и Европейският съюз не може само на това основание да обсъжда включването на групировката в списъка с терористични организации. Вигенин допълни, че има косвени следи, които биха могли да създадат впечатление, че Хизбула стои зад атентата. Изявлението му предизвика незабавен международен отзвук, като чуждите агенции го изтълкуваха като ревизиране на позицията на предишното правителство на ГЕРБ, подкрепено от САЩ и западни служби в разкритията си за връзка на ливанската групировка с нападението срещу израелски туристи през юли 2012 г.

"Няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на Хизбула за терористична организация“, заяви Вигенин. "Доказателствата не са категорични, въпреки че има косвени следи. На този етап събирането на доказателства ще продължи", посочи той в сряда пред БНР.

 

Веднага след встъпването си в длъжност като външен министър Вигенин заяви, че една от първите му задачи ще е да се запознае с доказателствата за участие на Хизбула в атентата, отнел живота на петима израелски граждани и българския им шофьор. Той коментира миналата седмица, че от "публичната информация, която имаме, не може да се направи категорично становище или решение каква е тази роля и дали наистина имаме основания да настояваме Хизбула да бъде обявена за терористична организация".

 

Коментарът на Вигенин в сряда бе отразен от агенция Ройтерс в публикация под заглавие "Сега пък България казва, че ролята на Хизбула във взривяването на автобуса е недоказана".

 

Агенцията коментира, че новото правителство, водено от социалисти, отстъпва назад от твърденията на предишното десноцентристко правителство, че шиитската групировка е извършила атентата в Бургас, при който загинаха пет израелски граждани и един българин.

 

В момента в Европа тече дебат дали въоръженото крило на групировката да бъде обявено за терористична организация и коментарите от българска страна се следят внимателно от европейските дипломати.

 

"Важно е решението на ЕС да се основава не само на взрива в Бургас, защото смятам, че доказателствата не са категорични. Има индикации, че това е възможно, но не можем да взимаме решения с важни последици за ЕС въз основа на косвени данни. Ако получим достатъчно сериозни доказателства от други случаи, тогава няма да имаме колебание да подкрепим подобно решение", посочи Вигенин.

 

Всъщност, новото правителство до момента не е променило по никакъв начин позицията на България за връзка на въоръженото крило на Хизбула с атентата, официализирана по-рано тази година от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов под формата на "обосновано предположение".

 

Единствената активност по темата е от страна на Вигенин, който вече влезе в обяснителен режим за дипломатите, работили за ДС. След серия коментари по темата Вигенин обяви, че не е бил разбран добре и всъщност няма да реабилитира кадрите на ДС във външно министерство, а ще използва знанията им, тъй като тези хора работят във ведомството, без да ги изпраща посланици в чужбина. Такава бе и позицията на служебния премиер Марин Райков.

 

Засега само Холандия е обявила еднолично Хизбула за терористична организация, а Великобритания е направила това само за военното крило на организацията.

 

САЩ и Израел засилиха призивите ЕС да признае организацията за терористична, след като България свърза военното крило на Хизбула с атентата в Бургас миналото лято.

 

България на няколко пъти официално заяви, че няма да инициира процедура по включването на "Хизбула" в списъка на терористичните организации, а само ще представи пред европейските партньори фактите.

 

В края на март тази година служебният премиер Марин Райков съобщи, че някои членки на ЕС "не бяха достатъчно убедени" от доказателствата на България.

 

Все пак напоследък Германия и Франция също категорично се обявиха за включване на военното крило на "Хизбула“ в списъка на терористичните организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?