Вигенин готов да помогне на Украйна за евроинтеграцията й

България може да окаже "експертна помощ" на Украйна в прилагането на Споразумението за асоцииране с ЕС.

 

Външният министър Кристиан Вигенин е разговарял с украинския си колега Павло Климкин в Брюксел, където участва в срещата на първите дипломати на страните членки на НАТО.

 

Вигенин е подкрепил от името на България мирния план на президента Петро Порошенко, който предвижда децентрализация на властта, 10-километрова буферна зона на руско-украинската граница и други.

 

Климкин от своя страна е съобщил, че предвидените промени в конституцията ще дадат повече права на регионите, както и на различните общности, включително на етническите българи, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

 

Вигенин и Климкин са се договорили за провеждането на политически консултации между министерствата на външните работи на България и Украйна, на които да се обсъдят възможностите за оказване на експертна помощ от българска страна на Украйна в прилагането на Споразумението ѝ за асоцииране с ЕС.

 

Сваленият украински президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението в края на 2013, което доведе до масови протести, сблъсъци и свалянето му от власт.

 

На 21 март Киев и Брюксел подписаха политическата част от споразумението за асоцииране. В рамките на пакета от помощи за Украйна ЕС отмени едностранно вносните мита за украински стоки.

 

Наскоро президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че икономическата част от споразумението, което предвижда създаването на всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и ЕС, ще бъде подписана на 27 юни.

 

Двамата са обсъдили и актуални въпроси в областта на енергийната сигурност, но министерството не съобщава подробности за тях.


През март Вигенин се срещна с новите управляващи в Киев след свалянето на Янукович и бе яростно атакуван от собствената си партия БСП, че така ги е легитимирал. След това външният министър намали активността си по темата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?