Съветът по сигурността към правителството ще заседава за Сирия

Вигенин: Използвалите химическо оръжие трябва да понесат най-сурово наказание

Няма отправено искане към България за използване на военни съоръжения за операция в Сирия

Кристиян Вигенин, сн. БГНЕС

България осъжда използването на химическо оръжие в Сирия като "недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание". Това се посочва в позиция на външният министър Кристиан Вигенин за ситуацията в Сирия.

В позицията не се казва кой според България стои зад атаката с химическо оръжие в Сирия. САЩ обявиха, че имат данни за правителството на Башар Асад и според различни източници Западът подготвя военен удар срещу мишени в Сирия.

В изявлението на Вигенин не се посочва и каква би била българската позиция по отношение на военна намеса в Сирия.

Министърът съобщи обаче, че предстои в следващите дни да се свика заседание на Съвета по сигурността към премиера, където да бъде обсъдена ситуацията в Сирия. До момента няма каквато и да е позиция на министър председателя Пламен Орешарски.

"Упоритото нежелание на режима да търси политически изход от кризата води до постоянна ескалация на насилието. Последните събития, свързани с информациите за използване на химическо оръжие срещу мирното население на 21 август, хвърлят страната в нова, изключително опасна спирала на терора с непредвидими последствия за стабилността и сигурността на целия близкоизточен регион в дългосрочен план", се посочва в позицията на Кристиан Вигенин.

Той заявява още, че България се включва в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата и призовава сирийските власти да осигурят незабавен, цялостен и сигурен достъп на инспекторите от ООН, които трябва да разследват данните за химическата атака в Сирия.

"България се присъедини към демарша в ООН за незабавно провеждане на разследване. Ще следим внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата", отбелязва Вигенин.

Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов заяви от своя страна пред журналисти, че към България няма отправено искане за предоставяне на военни съоръжения за евентуален удар срещу Сирия.

България и САЩ ползват съвместно на българска територия полигона "Ново село" и авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер".

Повод за въпроса към Симеонов бе информация на гръцкия вестник "Катимерини", че Вашингтон е поискал от Гърция да окаже съдействие за осигуряване на прелитането на бойни самолети и преминаването на кораби, а също за използване на военните бази на републиката.

Малко по-късно министерството на националната отбрана на Гърция опроверга категорично това съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от България