Вигенин каза и на Ахмети, че очаква договор за добросъседство

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин обяви и пред лидера на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, че подписването на договор за добросъседство е един от "елементите, от които зависят следващите стъпки в евроинтеграцията на Македония, наред с реализирането на вътрешните реформи в отговор на препоръките на ЕК".

Във вторник Вигенин се срещна с Али Ахмети, чиято партия е част от управляващата коалиция в Македония.

"България и останалите страни-членки от региона ще бъдат истинска част от ЕС, когато всички държави от Западните Балкани, включително Република Македония, се присъединят към съюза. Когато всички сме обединени в едно икономическо пространство, което се ръководи от общи демократични ценности и от върховенството на закона, тогава ще можем да осигурим и по-добро бъдеще за гражданите си", заявил на срещата Вигенин, цитиран от пресцентъра на МВнР.

Той е посочил, че паралелно с преговорите по договора, е важно да бъдат осъществени съвместни инициативи, които да повишат доверието между двете страни.

"Ако гледаме само назад, няма да използваме уникалния шанс, който дава ЕС. Членството понякога изисква компромиси, които всяка страна-членка се е наложило на направи в името на по-доброто бъдеще", казал още българският външен министър.

Ахмети е посочил от своя страна, че "винаги сме били заинтересовани отношенията между България и Македония да бъдат приятелски, защото, на първо място, ние сме съседни страни".

"Няма никакви основания да се изграждат барикади между нашите две държави. Трябва да седнем и да разговаряме, защото когато започне диалог, може да има и компромис, който да доведе до решение на проблемите", заявил от своя страна Али Ахмети.

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство.

Външният министър Кристиан Вигенин обаче започна по-умерена политика, въпреки че все още няма подписан договор между двете страни.

Споделяне

Още от България