Потенциалът на Държавна сигурност:

Вигенин назначи кадър на ДС на най-високата дипломатическа длъжност

Бившият секретар на Първанов – Георги Димитров - ще бъде постоянен секретар на МВнР

Георги Димитров

След като външният министър Кристиан Вигенин обяви, че ще разчита на потенциала на дипломатите от ДС, той назначи едно от лицата на съпротивата срещу отзоваването на т.нар. посланици агенти Георги Димитров за постоянен секретар на Външното министерство.

Бившият секретар на президента Георги Първанов по външната политика ще заеме най-високата професионална дипломатическа длъжност с широки правомощия по отношение кариерното развитие на служителите в МВнР, управление на бюджета и други.

Назначението, направено от Вигенин, все още не е обявено официално от Външно министерство, а пресцентърът на ведомството отказва информация.

Георги Димитров бе част от екипа на Първанов в периода от 2002 г. до 2005 година, а за последно бе посланик в Белград. Той е един от посланиците с агентурно минало, които спечелиха дела срещу бившия външен министър Николай Младенов заради прекратяването на задграничните им командировки.

Новият външен министър Кристиян Вигенин смени курса от освобождаване на българската дипломация от кадрите на бившите служби на комунистическия режим към реабилитацията им и се наложи президентът Росен Плевнелиев да предупреди превантивно, че ще отказва да назначава бивши агенти на ДС за посланици.

След проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви в края на 2010 г. имената на над 190 дипломати, свързани с ДС. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители.

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са били агенти на ДС. След като встъпи в длъжност, президентът Росен Плевнелиев подписа укази за смяната на голяма част от посланиците с досиета. Предишният президент Георги Първанов, който също има досие от ДС, отказваше изтеглянето на свързаните с бившите служби посланици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?