Заради опасения, че ще навреди на страната ни

Вигенин не иска България да заема категорична позиция за санкции срещу Русия

Ще изпълним своите ангажименти като лоялен член на ЕС и НАТО, уверява Цветлин Йовчев

Снимка: БГНЕС

"Не си струва България да заема категорична позиция - дали ще наложи или не вето върху евентуално решение на Европейския съвет за икономически санкции срещу Русия, при положение, че може да не се стигне до такива санкции."

Това заяви в събота пред Дарик радио външният министър Кристиан Вигенин с уточнението, че в момент, когато тече процес, всяка категорична заявка ще навреди на страната ни.

Според него имало немалко страни членки на Европейския съюз, които се отнасяли скептично към намеренията на Запада да наложи санкции на Русия заради анексирането на Крим.

"Ние работим активно с тези страни, за да направим така, че ЕС, ако изобщо премине към обсъждане на темата за санкциите, да бъде изключително внимателен. Категоричните заявки вредят на която и да е страна в ЕС, защото това е съюз от 28 страни членки. Поставянето на 27 други страни членки пред свършен факт, ще ни навреди в конкретната ситуация и би създало едно особено отношение към страната ни в други случаи, когато ние ще искаме да се вземат решения", заключи Вигенин.

От думите му става ясно, че позицията на България е подплатена с факти и аргументи, с които сме запознали нашите европейски партньори. Вигенин е на мнение, че в криза като сегашната е по-добре да си реалист, отколкото да реагираш емоционално.

"Ние имаме своите основания защо не бихме искали да се стигне до санкции. Направили сме анализи и сме запознали с тях нашите партньори. Изложили сме нашите аргументи – защо едни санкции ще навредят повече на нас, отколкото на Русия и защо те няма да доведат до необходимия ефект", добави външният министър.

"В момента България няма откъде да получи сериозни количества газ. Нито има необходимите връзки със съседните страни, нито има количества, които в скоро време биха могли да стигнат до съседни страни, от които ние да получим доставки, които не са от Русия. Каквото и да предприемем и да правим, просто трябва това нещо да го имаме предвид", каза още Вигенин.

Вътрешният му колега Цветлин Йовчев също определи провокирането на евентуална газова криза, като най-сериозната заплаха за България при санкциониране на Русия.

"Към момента с висока степен на вероятност имаме два риска, които са изцяло в икономическата сфера. Първият е нарушаване на нормалните газови доставки за страната, което, разбира се, ще рефлектира цялостно, включително и върху икономиката, и върху други обществени процеси може да рефлектира. И икономически рискове, които са свързани с икономически загуби, които може да претърпи българската икономика и определени юридически субекти. Така че това са най-сериозните рискове, които срещаме към момента. Надявам се, че ситуацията няма да се развива в такава посока, че особено вторият – за икономическите вреди за страната, това, за което говорихме – няма да придобие такава острота, че наистина да придобие вече опасни размери за България", коментира пред БНТ силовият министър.

Той все пак добави, че "България е член на НАТО и на Европейския съюз и като лоялен съюзник на НАТО ще изпълни своите ангажименти, както и като лоялен член на Европейския съюз ще поддържа позицията на Европейския съюз".

"Разбира се, при формирането на позицията на Европейския съюз ние трябва да споделим открито пред нашите партньори, и това вече е направено, какви са рисковете за България. Както и това, че при една ескалация на тази криза е възможно България да бъде една от най-засегнатите в икономически аспект страни. Така че ние това го правим и България има активна позиция. Но тук няма място за съмнения", добави Йовчев.

По думите му изразената от България позиция по въпроса е "проевропейска и тя ще остане такава – няма за какво да се оправдаваме".

"Напротив, искам да ви кажа, че ние трябва да имаме повече самочувствие когато поставяме нашите проблеми и нашите искания в Европейския съюз. Мисля, че България през последните години страдаше именно от това, че като че ли липсата на самочувствие ни пречеше да заявим ясно какво искаме, какви са нашите проблеми и какво очакваме от Европейския съюз. Мисля, че сега го правим. Именно това е в защита и в унисон с националния интерес", обобщи вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?