Вигенин не изключва проблеми с газовите доставки за България

"Ако руски войски не нахлуят в Украйна, ЕС няма да наложи икономически санкции"

Вигенин, сн. БГНЕС

Българският външен министър Кристиан Вигенин смята за възможна нова газова криза за България, въпреки че засега няма непосредствена заплаха за спиране на доставките.

Той обясни, че проблемът би дошъл от нарасналите цени на природния газ и новите схеми за заплащане, които Русия планира да наложи на Украйна.

Според него това може да доведе на практика до спиране на подаването на природен газ за Украйна и може да влезем в хипотезата от 2009 г., когато в отговор Украйна спря транзита.

Вигенин за пореден път каза, че сегашната ситуация в още по-голяма степен доказва необходимостта от реализирането на проекта "Южен поток".

Не можем да ставаме заложници на икономическата, политическата и финансовата нестабилност на транзитни страни, каза външният министър.

Той каза още, че Украйна трябва да бъде стабилна държава, но "сегашната несигурност ще продължи вероятно некратък период от време".

 

Вигенин каза още, че не очаква Европейският съюз да наложи икономически санкции срещу Москва, ако руски войски не нахлуят в Украйна.

оне такава е нагласата на огромната част на страните членки на ЕС", добави той.

Според него дори четиристранна среща в Женева между Русия, Украйна, САЩ и ЕС да се провали, няма да има  автоматично по-високи санкции.

Външният министър съобщи, че повече от 50 допълнителни консулски служители ще бъдат изпратени в Русия, Украйна и Беларус, за да се улесни издаването на визи за туристическия сезон.

По думите му министерството полага изключителни усилия да подпомогне тяхната дейност, защото заради ситуацията с Украйна и Русия има определени рискове за туристически сезон.

По думите му рисковете идват от влошената икономическа ситуация в Украйна, което може да откаже част от туристите да пътуват, както и от промяната на маршрутите - преминаването през Полша, за да се заобиколи Украйна, което обаче изисква шенгенски визи.

Според министъра тези тенденции са хванати навреме и се прави всичко възможно за облекчаване на визовия режим, за подобряване на ситуацията с транспорта и др.

Сред приоритетите на ръководеното от него министерство Вигенин посочи защитата на българите в Украйна, които по думите му са повече от 300 000.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?