Вигенин не вижда проблем в съвместните посолства на Македония и Сърбия

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че не вижда проблем за България от съвместните посолства на Македония и Сърбия.

 

"Не се налага формиране на българска позиция", каза Вигенин в отговор на парламентарен въпрос.

 

Вигенин обясни,че в началото на годината министърът на външните работи на Сърбия Иван Мъркич е оповестил публично инициативата за общи дипломатически представителства с други държави като Македония, Словения, Хърватия, Черна гора, Турция.

 

По думите му тази новина е била интерпретирана като възраждане на бивша Югославия, с обща външна политика между споменатите държави, но идеята съвсем не била нова.

 

Вигенин смята,че въпросът опира до усилията за намаляване на разходите при няколко страни от бивша Югославия, които сега са вече независими и самостоятелни държави.

 

Според Вигенин България също участва в подобен координационен процес, иницииран от Европейската служба за външна дейност в рамките на страните-членки на ЕС.

 

Като подход това вече е въведено от редица европейски държави, сред които са скандинавските страни Дания, Швеция и Финландия и страните от Вишеградска група – Унгария, Чехия, Словакия и Полша, а практиката придобива популярност и сред страните от нашия регион.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?