Вигенин: Няма да пращам служители на ДС за посланици

След като даде заявка, че ще реабилитира дипломатите с кариера в бившата Държавна сигурност, във вторник външният министър Кристиан Вигенин обяви обаче, че няма да ги предлага за посланици.

"Не съм казвал, че ще реабилитирам, изпращам като посланици бивши служители на ДС. Тези хора трудно могат да бъдат лицето на България в чужбина", заяви Вигенин пред бТВ.

Миналата седмица Кристиан Вигенин обясни, че начинът, по който дипломатите от ДС, са били "унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър". Според него те представляват "потенциал, който не бива да бъде разпиляван".

"За съжаление позволих да бъда вкаран в този дебат. Искам тази тема да приключи", заяви във вторник Вигенин.

Коментарите на Вигенин по темата за Държавна сигурност, предизвикаха президента Росен Плевнелиев в аванс да обяви, че няма да подпише указ за назначение на посланик, "което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби".

"Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен и компетентен, и му пожелавам от все сърце успех. Но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започваме да назначаваме посланици с принадлежност към службите", заяви Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?