"Темата за икономическите санкции се отдалечава"

Вигенин няма усещане, че Русия ще нахлуе в Украйна

Кристиан Вигенин, сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин коментира, че темата за налагането на икономически санкции срещу Русия се отдалечава, тъй като според него Москва дава сигнали, че е готова на политическо решение.

"Ако се окажат верни съобщенията за готовността на Русия да седне на масата за преговори и се стигне до приемливо решение по условията, които Русия поставя, изобщо няма да влезем в хипотезата за налагане на санкции", заяви Вигенин.

Очаква се следващата седмица да се проведе среща между САЩ, Европейският съюз, Русия и Украйна на министерско равнище, но все още има много неизвестни около нея. Москва е готова на подобни разговори, но поиска да участват и проруските протестиращи от югоизточните райони на страната в преследване на искането си за федерализиране на страната.

В същото време по границата с Украйна са разположени значителни руски сили, а проруски активисти окупират сгради, издигат барикади и искат присъединяване към Русия на Източна Украйна.

"Възможно пристъпване към третата фаза би влязло в дневния ред, ако видим военно нахлуване на Русия в източните района на Украйна. Това се очертава като червената линия. Струва ми, че към днешна дата Русия няма такива намерения, въпреки че все още не са изтеглени войските по границата", каза Вигенин.

България официално обяви, че е сред страните, които не подкрепят санкции срещу Москва на европейско ниво, но в четвъртък Вигенин отказа да коментира дали страната ни е готова да се противопостави на подобно решение.

"Нашата позиция е много предпазлива по отношение на възможни санкции", каза Вигенин.

Правителството твърди, че страната ни ще е една от най-засегнатите при решение за икономически санкции срещу Русия.

"На Европейската комисия беше възложено да направи анализ на ефектите от икономически санкции за Русия върху страните-членки на Европейския съюз. Ние имаме нашия собствен, който бе предоставен на достатъчно ранен етап", припомни Вигенин, като прогнозира, че анализът на Брюксел ще е готов следващата седмица.

По-късно тази седмица в България се очаква и посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който ще бъде удостоен с орден "Стара планина".

"В посещението на Расмусен в България няма нищо извънредно и необичайно. То беше планирано във връзка с отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България в НАТО. Другата причина за неговата визита е едно последно негово посещение преди да се оттегли от поста, тъй като от септември встъпва във функциите си нов генерален секретар – бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг", обясни Вигенин.

По време на посещението на Расмусен правителството ще представи виждането си за ситуацията в Украйна и за стъпките, които могат да бъдат предприети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?