Вигенин обеща да намали политическите назначения на посланици

Няма да изпраща кадри на ДС и няма да спира номинациите на служебния кабинет

Външният министър Кристиан Вигенин, сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че няма да предлага и назначава посланици с доказана принадлежност към Държавна сигурност. Той освен това готви промени в Закона за дипломатическата служба, но не каза точно какви, като обяви единствено намерението да намали т.нар. политическа квота за посланици.

 

"Ще бъдат сведени до минимум политическите назначения. Промените в закона изискват време. Първо трябва да го покажа в практиката, а след това планираме известни промени в Закона за дипломатическата служба, по които ще работим след приемане на Устройствения правилник. Имам намерение и в закона да намалим процента за политическите назначения. Ако такива назначения се правят, понякога има такава нужда, тези хора ще отговарят изцяло на изискванията на закона. Става дума за хора със значителна тежест в обществения и политически живот на страната, които трябва да имат и нужните качества”, заяви външният министър.

 

Сегашният закон позволява 20% от ръководителите на задгранични представителства да са хора извън дипломатическата служба.

 

Вигенин не съобщи с колко процента смята да намали квотата.

 

Новите външните министри традиционно започват мандатите си с обещания за намаляване на политическите назначения, но в крайна сметка не изпълняват плановете си и под натиска на партийните централи назначават партийни деятели за посланици, често в страни по техен избор.

 

Освен това няма точно законово определение за политическата квота и така много партийни назначения минават извън нея.

 

Вигенин съобщи още, че не смята да създава пречки за посланическите назначения по предложение на служебното правителство.

 

"Назначенията ще бъдат направени така, както е решило предишното правителство и така както е преценил президентът. Ще прегледам тези назначения. Не мога да кажа, че всички от тях са безспорни. Прецених, че макар и да е спорен начинът, по който беше взето това решение, то е отговорност на действащото тогава правителството и действащия президент. Тези назначения ще бъдат направени", заяви Вигенин.

 

Служебното правителство предложи служебният премиер Марин Райков за посланик в Рим, началникът на кабинета му Николай Милков да бъде изпратен в Канада, бившият съветник на премиера Бойко Борисов Ангел Чолаков в Париж и други.  Той коментира още, че има ключови посолства, в които няма посланици повече от две, даже три години

 

Вигенин заяви още, че не смята да предлага на президента Росен Плевнелиев посланици с доказана принадлежност към Държавна сигурност. "Приемам позицията на президента, нямаме различие по този въпрос. Въпрос на преценка е в рамките на МВнР - кой от тях ще може да бъде използван на различни позиции в рамките на министерството за реализиране на целите и задачите на министерството", заяви Вигенин, който веднага след встъпването си в длъжност даде сигнал, че ще реабилитира дипломатите с агентурно минало, но после уточни, че няма да ги праща посланици.

 

Реабилитацията на ДС във Външно министерство обаче вече е в ход. Бившият посланик и съветник на президента Първанов Георги Димитров, с доказана принадлежност към ДС , бе назначен за постоянен секретар на МВнР.

 

След проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви в края на 2010 г. имената на над 190 дипломати, свързани с ДС. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители.

 

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са били агенти на ДС. След като встъпи в длъжност, президентът Росен Плевнелиев подписа укази за смяната на голяма част от посланиците с досиета. Предишният президент Георги Първанов, който също има досие от ДС, отказваше изтеглянето на свързаните с бившите служби посланици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?