Вигенин обеща дългосрочни визи на руснаците

Многократни едногодишни и по-дългосрочни визи ще получават руските граждани, които имат имоти в страната ни, съобщи външният министър на външните работи Кристиян Вигенин в Бургас.

По думите му не се очаква отлив на руски туристи този сезон, но предвид тежката икономическа ситуация в Украйна е възможно по-малко украински граждани да посетят страната ни.

На среща с туристическия бранш той представи новите практики за облекчаването на визовия режим.

"Прекратихме практиката да се дават квоти на определен брой туристи, които могат да се подават за издаване на визи в дипломатическите и консулските представителства на България, говорим преди всичко за Молдова, Украйна, Русия и Беларус. Беше премахната практиката целенасочено да се пренасочват туристи, съответно туристическите фирми към изнесените визови центрове, което оскъпяваше допълнително услугата", каза Вигенин, цитиран от БНР.

От тази година се въвеждат нови практики за облекчаване на визовия режим.

"Предприели сме също така редица мерки за облекчаване на издаването на визи, за издаване на двукратни и многократни визи, особено за туристи, които вече са идвали в България, с тях не е имало никакви проблеми. Насърчаваме туристите, които сега кандидатстват за визи, тези, които вече са били в предишни години да получават едногодишна двукратна виза, която ще изтича в края на следващия туристически сезон", посочи външният министър.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?