Вигенин обмислял наемане на лобисти за имиджа ни във Великобритания

Външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че е обмислял възможността страната ни да потърси услугите на лобистка компания, която да даде гласност на българските тези, които не намират достатъчна чуваемост в мощната антиимиграционна кампания във Великобритания.

"Минавало ми е през ума за лобизъм, но след последната очерняща кампания с Хохегер, реших, че това би донесло повече негативи", каза външният министър пред бТВ в четвъртък.

Той каза, че българите не са просяци във Великобритания и не експлоатират социалната система, а допринасят със осигуровките си много повече за британската икономика.

"Има цялостна тенденция към нарастване на евроскептицима и ксенофобията в Европа, не само във Великобритания. На Острова има една партия, която успява да натрупа популярност от това, а правителството е било принудено да обяви мерки, за да покаже, че предприема конкретни действия и да преодолее страховете на британците", обясни министърът.

Във Великобритания Партията на независимостта на Найджъл Фараж успя да натрупа популярност благодарение на истерията с имиграцията.

"Най-лесната жертва на тази кампания бяха българите и румънците, за които пазарът трябва да се отвори изцяло от 2014 г.", заяви Вигенин.

Външният министър беше категоричен, че в отложеното му преди ден пътуване до Великобритания преди края на годината няма търсен ефект на определена демонстрация, защото не става дума за фиксирано посещение, а за серия от разговори, за които външното ведомство преценило за по-подходящо да се проведат през януари.

София вече заяви, че ако има дискриминационни мерки, България, в координация с Европейския съюз, е готова да работи за това да не бъдат приемани, а ако бъдат - да бъдат предприети ответни действия.

Ограничителните мерки предвиждат новопристигнали мигранти от ЕС да нямат право да искат настаняване в общински жилища. През първите три месеца те няма да могат да искат и помощи като безработни, а от първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще могат да се искат за повече от максималните шест месеца единствено, ако безработните докажат, че имат реални перспективи да получат работа.

Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?