Външният министър на парламентарен контрол, но няма кой да му зададе въпроса

Вигенин обяви, че България вече има "по-координирана позиция" за Хизбула

Кристиян Вигенин и Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

"Благодарение на усилията, които положих, сега България има много по-координирана с всички институции позиция за Хизбула", заяви външният министър Кристиан Вигенин в петък пред журналисти.

 

Той дойде за участие в парламентарния контрол, но нямаше кой да му зададе предназначения за него въпрос. Причината бе в отсъствието на Цветан Цветанов, който трябваше да го пита дали има промяна в българската позиция за Хизбула.

 

Преди това Вигенин бе направил куп обяснения след като бе обявил, че няма категорични доказателства, че проиранската групировка е свързана с атентата в Бургас, а косвени следи. Той бе коментирал, че Европейският съюз не може само на това основание да обсъжда включването на групировката в списъка с терористични организации.

 

Израелска медия:

България е разкрила нови доказателства, свързващи Хизбула с атентата в Бургас

България е разкрила нови доказателства, свързващи Хизбула с атентата в Бургас, съобщи Еврейската телеграфна агенция (ЕТА), цитирана от БТА.

Разследващите са открили, че човек на Хизбула е собственик на принтера, използван за направата на фалшиви документи, спомогнали за атентата на 19 юли 2012 г. в Бургас.

Според агенцията български представител е съобщил новината на заседание на групата, която има за задача да определи дали ЕС да включи Хизбула в черния списък на терористичните организации.

"Българите извадиха нови доказателства. Представителят им заяви, че принтерът е продаден на някого от Хизбула", съобщил европейски дипломат, присъствал на срещата.

Българският представител казал на заседанието, че правителството му ще подкрепи всякакво единодушно решение за това дали ливанското движение да се постави в черен списък, посочва дипломатът от ЕС. Още

Обясненията му бяха широко отразени в световните медии под заглавия като "Сега пък България казва, че ролята на Хизбула във взривяването на автобуса е недоказана" и "България отстъпи назад в упреците си към Хизбула" и на няколко пъти след това му се наложи да пояснява, че нямало промяна в българската позиция по въпроса.

 

В петък Вигенин отново повтори, че не е ревизирана българската позиция, като посочи, че тя вече е била представена в работната група на ЕС, която се занимава с въпроса дали въоръженото крило на ливанската групировка да влезе в черния списък на ЕС.

 

Вигенин каза още, че вече е изпълнена и поисканата правна помощ от някои от страните във връзка с българското разследване на атентата, които досега не го бяха направили.

 

"Не мога да говоря по детайлите. В тази правна помощ очевидно се съдържа и допълнителна информация, която беше представена, но тъй като прокуратурата е тази, която се занимава конкретно с тези въпроси, тази информация не е и не може да стане публична. Не мога да кажа нищо повече по този въпрос", каза Вигенин.

 

В петък темата за Хизбула бе повдигната и в рамките на първата визита на Пламен Орешарски в Брюксел в качеството му на министър-председател.

 

Орешарски също бе категоричен, че няма промяна в позицията на България.

 

"Последните няколко седмици имах разговори със заместник-секретаря на Държавния департамент и с министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху, както и с няколко представители на големи посолства в София и ги уверих, че България осъществява пълна приемственост по отношение на тази тема", заяви премиерът.

 

По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, позовавайки се на дипломати, че България ще подкрепи включването на въоръженото крило на Хизбула в черния списък на ЕС.

 

Агенцията припомни, че България стресна мнозина от партньорите си в ЕС този месец, когато външният министър постави под въпрос дали има достатъчно доказателства за ролята на Хизбула в атентата, но оттогава обаче други европейски страни са повлияли на българската позиция и правителството отново смени посоката.

 

"Новото правителство сякаш направи опит да разбере колко далече може да стигне, но след като видя реакцията, бързо отстъпи", каза западен дипломат пред Ройтерс.

 

Тази седмица работната група за втори път обсъди британското искане за включването на въоръженото крило на организацията в европейския списък на терористичните организации, но отново срещна съпротивата на някои от европейските правителства, които се безпокоят, че подобен ход ще засили нестабилността в Близкия изток.

 

Дипломатически източници заявиха, че въпреки че преговорите не са приключили, Лондон може да представи искането си пред по-висша инстанция, например пред външните министри от ЕС, които ще проведат среща през юли.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България