След като Москва се скара на София

Вигенин осъди "розовото" извинение, но не приема "крайна реакция"

Външният министър се заема със спорните гранични въпроси с Румъния

Снимка: БГНЕС

След като Москва разкритикува остро България за боядисването на паметника на съветската армия в центъра на София в розово като извинение за българското участие в окупацията на Чехословакия през 1968 година, външният министър Кристиан Вигенин заяви в петък, че "оскверняването на паметник е нещо, което не трябва да се случва", но в същото време посочи, че случаят не "бива да предизвиква кой знае колко крайна реакция".

Преди ден говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че ”официалните власти все още не са реагирали по нужния начин на нашите многочислени безпокойства относно подобни актове на вандализъм” и поиска наказания за поредната арт инсталация на паметника.

Вигенин съобщи, че вероятно ще има разговор с представители на посолството на Русия у нас, за да се помисли какви са вариантите да бъде изпълнено тяхното искане - да се гарантира, че такива неща няма да се случват в бъдеще, но посочи, че той лично не вижда конкретно решение в случая, защото трябва да се гарантира и достъпът до този паметник.

"България има международни ангажименти да поддържа тези паметници. Тук не става въпрос за политическа целесъобразност. Оскверняването на паметник е нещо, което не трябва да се случва. Смятам, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавно мерки и Паметникът на Съветската армия беше почистен. Не бива да се драматизира прекалено случилото се", каза Вигенин в Русе, преди да замине за среща с румънския си колега в Букурещ.

Външният министър коментира още, че "българската държава вече се е извинила за случилото се и не е нужно това да се случва на всяка годишнина - веднъж направено това извинение, то важи и за следващите години, като не бива да се прави вътрешна политика от този въпрос."

Разговори за определяне на морската ни граница с Румъния

Външно министерство смята да придвижи напред въпроса с определянето на морската граница между България и Румъния, по който се водят преговори вече от близо 20 години, каза още Вигенин след срещата си с външния министър на Румъния Титус Корлъцян.

В най-скоро време у нас ще пристигне експертен румънски екип, за да се анализира къде точно са проблемите, които не могат да бъдат решени.

По думите на Вигенин решаването на този въпрос ще даде повече сигурност и за двете страни, както и по отношение на възможността да се възлага проучване на компании, които търсят газ.

Румъния активизира говоренето по темата през миналата година, като обяви, че въпросът може да влезе в международния съд в Хага , където да се реши бързо по метода на равноотдалечеността. Според експерти обаче този метод не е в интерес на България, която иска спорът да бъде решен по принципа за делимитация по паралела. Румъния вече спечели подобен спор в Хага с Украйна. Официално българското външно министерство настоява въпросът да бъде решен с преговори.

Спорната зона в Черно море е от 17 кв. км и повдигането на темата от страна на Румъния бе обяснено с наличието на газови и петролни находища в района, проучвани в момента от световни петролни компании.

България в Шенген до края на годината

Въпреки сигналите от европейски дипломати, че все още има страни, които не приемат присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство, Вигенин коментира, че ще работи тези страни да преодолеят скептицизма.

"Очакваното ни е, в най-добрия случай разбира се, ако не възникнат допълнителни затруднения и се спазят намеренията на страните членки, решение да бъде взето на две стъпки – в края тази година да бъде взето решение за присъединяването на въздушните граници, а втората стъпка ще бъдат сухопътните и водните", каза Вигенин.

Двете страни са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но Германия, Холандия и други страни не ги приемат заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?