"Тезата за международната изолация на България е неиздържана"

Вигенин отчете затваряне на темата "досиета" и похвали от посолства

Външното министерство ще развива перспективните Куба и Монголия

Министър Кристиян Вигенин се "отчете" сред маси, отрупани с избрани закуски и плодове, което изненада журналистите. За тях бяха подготвени и лакомства в големи червени кошници Снимка: Mediapool

Външният министър Кристиан Вигенин се включи в курса за отчитане на правителствените успехи, като обяви куп постижения и във външнополитическата област, сред които обяви затварянето на темата "досиета" и преодоляване на разделението в МВнР, вдигане на оборотите на работа в БГ дипломацията и двойно увеличение на жените на ръководни постове във ведомството.

За да подкрепи високата си самооценка, Вигенин сподели, че е получил и положителни отзиви от чужди посолства, но отказа да посочи конкретно от кои.

Външният министър лансира отново и намерението си да намали 20-процентната квота за политически назначения на посланици, като се закани да я редуцира наполовина, а за единственото политическо назначение за посланик в управлението на кабинета "Орешарски" посочи това на депутата от БСП Младен Червеняков, който отива в Черна гора.

В отговор на въпрос обаче Вигенин заяви, че Червеняков има "много сериозна експертиза", основно в областта на правосъдието и вътрешния ред, което е важно предвид подготовката за членство в ЕС на балканската страна.

Темата "досиета" е затворена

Вигенин встъпи в длъжност с анонса, че ще разчита на качествата на осветените от Комисията по досиетата дипломати, които бяха в немилост при предишното управление, а след шестмесечна работа заяви, че разделението и конфликтите по тази тема в министерството вече са преодолени.

Той коментира, че досиетата вече не са водеща тема и първият въпрос не е "Кой е с досие". Вигенин обаче припомни, че има неформално споразумение с президента Росен Плевнелиев да не предлага кадри на бившите служби за посланици.

Външният министър обаче продължава да разчита на тях, като ги изпраща на постове зад граница, които не изискват санкцията на държавния глава, като по-рано обясни, че "понякога се налага като втори човек или като изпълняващ длъжността това да се случи".

Сред основните успехи в презентацията на Вигенин бе и предприемането на спешни действия за "възстановяване и укрепване на дипломатическата служба като компетентна, стабилна и надеждна".

Тезата за международната изолация на правителството не е издържана

По-рано в четвъртък Вигенин заяви, че тезата за международната изолация на правителството не е издържана и според него не трябва да се гледа къде ходи премиерът Пламен Орешарски зад граница, а какво е постигнато на тези срещи.

"Не измервайте възможностите на премиера Орешарски с това къде би отишъл. Най-лесно е да се обадим и да питаме "Бихте ли приели г-н Орешарски, защото едни журналисти питат". Орешарски ходи там, където има смисъл и има какво да постигне, както беше с Китай и Азербайджан. Когато е необходимо, г-н Орешарски ще отиде в Европа", каза Вигенин пред бТВ.

Следобед министърът отчете, че той самият е посетил 12 държави и готви серия нови посещения.

Отваря се отново посолството в Монголия, засилва се сътрудничеството с Куба

Сред инициативите на външното министерство Вигенин посочи възстановяване на българското представителство в Монголия, която, според него, е много перспективна държава.

Ще бъде отворено наново и затвореното по времето на предшественика му Николай Младенов генерално консулство в Милано.

От сутрешната изява на министъра пък стана ясно, че София ще насочи поглед и към Куба.

Вигенин заяви, че има редица перспективи за по-тясно сътрудничество между България и Куба, след като удостои с най-високото отличие на МВнР "Златна лаврова клонка" посланика на Куба в България Тересита Капоте Камачо.

Имаме идея да възобновим практиката на редовни политически консултации между външните ведомства на двете страни, отбелязал Вигенин, цитиран от пресцентъра на МВнР.

Министърът е допълнил, че активни контакти има и по линия на парламентарното сътрудничество.

Наскоро на посещение в Куба бе лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутати от парламентарната група на партията.

Сред другите успехи, които открои Вигенин, бе и отбелязването на 20-та годишнина от присъединяването ни към Международната организация на франкофонията и преизбирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.

Жените на управленски постове пък са се увеличили двойно в централното управление на министерството – от три на шест.

Споделяне

Още от България