Вигенин отменя "бързата писта" за млади дипломати и намалява политическата квота за посланици

Предлага агенцията за българите в чужбина да мине към МВнР

Кристиан Вигенин. Сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин предлага да бъде намалена наполовина т.нар политическа квота за посланици до 10% и да бъде отменена въведената от правителството на ГЕРБ "бърза писта" за млади и способни дипломати, която им даваше възможност за по-бърз достъп до по-високи постове, окупирани предимно от кадри, започнали професионалния си път още преди 1989 година.

Вигенин представи в сряда промени в Закона за дипломатическата служба, като използва момента да лансира и идеята Държавната агенция за българите в чужбина да мине към външно министерство.

Намаляването на политическата квота е силно популярно решение, но е много вероятно да остане само на хартия, въпреки че Вигенин допусна да се помисли и за административни санкции за нарушаването ѝ. За политическа квота ще се смятат всички назначения на хора извън системата, и ограничаването ѝ ще стане след тригодишен преходен период.

Вигенин обясни, че това се налага от факта, че най-много подобни назначения са направени през 2012 година, а няма идея да им се прекъсват предсрочно мандатите. Според неговата оценка единственото политическо назначение за посланик в управлението на кабинета "Орешарски" е на депутата от БСП Младен Червеняков, който отива в Черна гора.

Въпреки съмненията на някои среди, включително в БСП, че десетпроцентната квота няма да е достатъчна, тъй като външно министерство често се нуждае от специфични кадри, с които не разполага на щат, Вигенин обяви, че е сигурен в качествата на служителите на ведомството му.

Другата основна промяна в закона е отмяната на т.нар "бърза писта" за млади дипломати, която даваше възможност за предсрочно повишаване при добра атестация и силно дразнеше по-възрастните служители. Забранява се повишаването в ранг като награда два пъти последователно, а за повишение ще трябва да е изтекъл поне половината срок, необходим за следващия ранг.

Вигенин обясни, че досега тази възможност се е прилагала избирателно.

Освен това според него младите хора и за 15 години стаж могат да достигнат до посланическо назначение. Това обаче е възможно само в идеални случаи, които са извън редовната практика на министерството.

Промените в закона ще стимулират и желаещите да изпълняват задължения в страни с висок риск, като Либия, Ирак и други. Там две години служба ще се броят за три години дипломатически стаж.

В законовите промени е предвидено още 50 процента от приходите от имоти да влизат в бюджета на МВнР за поддържане на сградния фoнд. Освен това ще се предвиди и перо в бюджета, от което да се помага на изпаднали в беда български граждани зад граница. 

Ще бъде възстановена и длъжността на административния секретар на МВнР. Дипломатическият институт пък ще се преименува на Дипломатическа академия и предстои преглед на функционирането му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?