Вигенин: Отношенията с Москва вече няма да бъдат същите

България няма да признае референдума в Крим, присъединяването му към Русия е "неприемливо"

Кристиан Вигенин и Франк-Валтер Щайнмайер

Опасенията за завръщане на Студената война са нереалистични, но оттук нататък отношенията с Русия, поне за известен период от време, няма да бъдат същите, коментира външният министър Кристиан Вигенин.

 

"Ако обаче Русия не покаже готовност за компромиси, на Европейския съюз ще му се наложи да вземе решения, свързани с евентуални санкции", казва Вигенин пред Дойче веле, но добавя, че този вариант не е желан от България и Германия.

 

Българският външен министър бе на посещение в Германия в понеделник, където се срещна с колегата си Франк-Валтер Щайнмайер. Там Вигенин е подкрепил идеята на канцлера Ангела Меркел за създаване на контактна група за пряк диалог между руските и украинските власти.

 

"Нямаме друга алтернатива освен дипломацията. Докъде ще стигнат действията срещу Русия - това зависи най-вече от самата нея. Българската страна се надява дипломатическите усилия да постигнат резултат, защото нямаме друга алтернатива освен дипломацията", казва Вигенин в интервюто си за Дойче веле.

 

По думите му всичко друго означава военна конфронтация, а едва ли някой е готов на такава стъпка.

 

"Проблемите все още могат да се решат на полето на дипломацията, като се отчетат притесненията и интересите и на руската страна. ЕС може да даде гаранции на Русия, че ще бъдат спазвани правата на рускоезичното малцинство в Украйна. България също е заинтересована от това, тъй като в Украйна живее и значително българско малцинство", казва още българският първи дипломат.

 

"Струва ми се, че в момента Русия се опитва да разреши тези проблеми по един по-скоро конфронтационен начин", добавя той.

 

Вигенин потвърждава, че България няма да признае насрочения за неделя референдум в Крим за присъединяване към Русия.

 

"За съжаление за нас остава загадка какви са крайните намерения на руската страна. Докато за Украйна е ясно, че иска да запази суверенитета и териториалната си цялост, което е желание и на международната общност, можем само да гадаем какво цели Русия", посочва Вигенин и уточнява, че според него една от целите на Русия е очевидно присъединяването на Крим.

 

"За нас това е неприемливо...", добавя Вигенин, след което подчертава, че този референдум сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация.

 

"ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите. По начина, по който се организира това допитване, не виждам никакво основание България да признае резултатите от него", посочва външният министър.

 

Той е информирал Франк-Валтер Щайнмайер и за резултатите от посещението си в Украйна през миналата седмица, както и за очакванията на България новите власти да гарантират правата на всички малцинства в страната, включително и българското, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от България