Вигенин подкрепи газов коридор от Югоизточна Европа до Вишеградската група

Сн. БГНЕС

"България има пряк интерес и активно участва в реализирането на стратегическите инициативи на ЕС за изграждане на енергийна инфраструктура и диверсификация на доставките на природен газ", заяви външният министър Кристиан Вигенин, цитиран от пресцентъра на ведомството.

В София се провежда експертна среща на представители на страните от Вишеградската група, България, Гърция и Румъния.

"България, заедно с Гърция и Румъния, може да играе ключова роля за интеграцията на енергийния пазар в Югоизточна Европа в европейския и за реализирането на инициативата на Вишеградската група за изграждане на енергийна свързаност по оста Юг-Север", каза Вигенин при откриването на срещата.

Според Кристиан Вигенин инициативата за нов газов коридор, свързващ държавите от Югоизточна Европа със страните от Вишеградската група и регионалния енергиен пазар, дава възможност за префокусиране върху по-достъпни и по-лесно осъществими цели, по-навременна идентификация и смекчаване на рисковете, развиване на пазарните възможности и прилагането на общи стратегии, базирани на съвместно управление и използване на източниците.

Задачата ни в краткосрочен план е да имаме функциониращ и ефективен интегриран енергиен пазар в ЕС.

Страните от Централна и Югоизточна Европа не могат да се интегрират напълно и ефективно в общия европейски пазар, без да бъде изградена съответната инфраструктура в региона и без да има напълно либерализиран и работещ пазар на природен газ и електроенергия, каза още министър Вигенин.

По думите му, ако страните от Централна и Югоизточна Европа координират усилията си, това може да даде по-голяма сигурност на евентуалните инвеститори в енергийния сектор и да увеличи интереса от тяхна страна. Това би допринесло да създаването на условия за реална конкуренция на газовите и енергийни пазари.

"За нас днешната среща е още една важна стъпка към реализацията на идеята за изграждане на нова инфраструктура по направлението Юг-Север и принос към постигането на европейска енергийна сигурност", подчерта в заключение външният министър. Целта ни днес е да насърчим обмяната на идеи и да стимулираме бъдещи дискусии, които да подпомогнат постигането на политическа подкрепа за инициативата в предложените от гръцкото председателство времеви рамки", допълни Кристиан Вигенин.

В срещата участваха експерти от държавни институции на страните от Вишеградската група, България, Гърция и Румъния, както и представители на академичните среди и компании от енергийния сектор.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?