Има риск за газовите доставки към България

Вигенин: Правителството е готово да приеме българи от Одеса

Случилото се в Одеса може да се разпространи, отговорни са украинските власти

Вигенин, сн. БГНЕС

Насилието в Украйна подлага на риск сигурността и на газовите доставки към България, заяви външният министър Кристиян Вигенин.

Той обясни, че тръбата, която пренася синьо гориво към нашата страна, минава недалеч от вече размирния град Одеса.

”И ако ситуацията излезе от контрол не знам до колко биха могли да бъдат гарантирани дори сигурността на газопреносната инфраструктура, което би предизвикало нови проблеми. Не искам никого да плаша, но очевидно случващото се създава и най-малкото завишава риска от подобни събития”, каза Вигенин пред БНР.

Той за пореден път коментира, че събититята в Украйна показват необходимостта от проекта "Южен поток", но и от алтернативни източници на газ. Вигенин определи като добра идеята на полския премиер Доналд Туск за европейски енергиен съюз, чрез който държавите от Евросъюза да купуват съвместно руски газ на еднаква цена.

Според Вигенин не може да се твърди, че има непосредствена опасност за българите в Одеса, но след снощния случай има рискове насилието да се разпространи и в други населени места в областта.

Ако това стане, България ще се погрижи за нашите сънародници, заяви още министър Кристиян Вигенин.

Според него, ако се разпространят безредиците, освен прекия риск пред българското население, възникват и други - например вероятност една част от българите да поискат да се върнат в България.

”Това е обсъждано в щаба на Министерски съвет, набелязани са мерки. Ако има масов характер, това би било сериозно предизвикателство за страната ни, но ние ще изпълним нашия дълг към сънародниците ни, ако това се случи. Българските граждани там, както и българските организации, до този момент, не са се ангажирали в пряко политическо или друго противопоставяне. Това дава шанс стабилността в региона да бъде запазена”, посочи още той.

Вигенин определи случилото се в Одеса като "чудовищно".

”Това подлежи на най-тежко осъждане. Ние настояваме за пълно разследване и никаква милост за убийците от вчера. Настояваме правителството в Киев да изпълнява стриктно поетите ангажименти за разоръжаване на паравоените групировки, за ограничаване на влиянието на крайната десница. Разследването ще каже кой е виновен, ще даде детайлите, но в края на краищата гарантирането на реда в града е отговорност преди всичко на управляващите и в Киев, и в конкретния случай в Одеса”, каза Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?