Вигенин предложи на Катар да купи банка в България

Външният министър Кристиан Вигенин е предложил на министър-председателя на Катар шейх Абдулла ал Тани възможността Катар да направи постъпки за получаване на лиценз за учредяване на банкова институция или да придобие такава. Според Вигенин това ще даде силен тласък на перспективата България да се превърне в платформа за катарския бизнес за региона на Югоизточна Европа и държавите от ЕС.

Вигенин е на еднодневно посещение в Катар, където е разговарял с министър-председателя, с министъра на финансите Али ал Емади, с външния министър Халид бин Мохаммад ал Атия както и със заместник-министъра на икономиката и търговията Султан Бин Рашид ал Хатер, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По време на разговорите е било обсъдено и предложението за учредяване на съвместен Фонд за насърчаване на малките и средните предприятия, облекчаване издаването на визи за български граждани, проекти от взаимен интерес, включително скоростния път "Русе-Свиленград", както и подкрепа за включване на Катар в позитивния безвизов списък на Европейския съюз.

"Отношенията между България и Катар никога не са били на такова равнище", заявил българският външен министър Кристиан Вигенин по време на среща с катарския си колега д-р Халид бин Мохаммад ал Атия.

"Имаме отлични отношения, които се развиват през годините", заяви от своя страна министър Ал Атия, като допълни, че пред двете държави има и съвместно бъдеще.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?