Вигенин призова ЕС да гарантира газовите доставки

Доставките на газ за Украйна и транзитът на газ през украинска територия трябва да бъдат гарантирани, тъй като евентуално прекъсване на доставките не може да бъде прехвърлено като отговорност само на ЕС. Това е заявил външният министър Кристиан Вигенин по време на срещата на първите дипломати на ЕС в Люксембург.

В рамките на дискусията е било обсъдено писмото на руския президент Владимир Путин до някои държави членки, включително България, в което предупреждава, че е възможна нова газова криза.

Външният министър Кристиан Вигенин е подкрепил призива към Русия да се дистанцира от
последните събития в Източна Украйна и да допринесе за стабилизиране на ситуацията по време на срещата на първите дипломати на ЕС в Люксембург.

Потвърдена бе позицията, че по-нататъшните стъпки от страна на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна биха довели до допълнителни и мащабни последици за развитието на отношенията на ЕС и страните членки с Русия, уточняват от пресцентъра на външно министерство.

Външните министри на страните членки от ЕС са обсъдили и възможни мерки за изграждане на доверие и подкрепа на усилията за започване на ефективни преговори между Украйна и Русия за намаляване на напрежението и постигане на мирно решение на кризата, включително чрез многостранен механизъм с участието на ЕС, Украйна, Русия и САЩ.

Споделяне

Още от Свят