"Няма нужда да се изхвърляме, имаме балансирана позиция"

Вигенин с резерви към европейски санкции за Москва

Кристиан Вигенин. Сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин коментира, че е най-добре да не се стига до европейски санкции срещу Русия и отчете стъпки от страна на Москва за намалявана на напрежението.

"Някои стъпки бяха направени, междувременно мащабните учения бяха прекратени, т.е. беше обявено тяхното приключване и военните части се прибраха по базите си, поне по-голямата част от тях. Това смятам, че би могло да се възприеме като мярка за успокояване на напрежението", каза Вигенин, като посочи, че трябва да бъдат предприети и други стъпки.

Външните министри на ЕС вече подкрепиха възможността да бъдат предприети мерки срещу Русия, но в Общността има разногласие и едва ли ще се стигне до решение в тази посока.

"Нека да видим анализите, какво предстои, дали са поемани ангажименти междувременно от руския президент и външния министър... Но вярвам в мъдростта на ЕС и на европейските лидери", заяви Вигенин.

Правителството не зае позиция дали ще подкрепи налагането на санкции срещу Русия, като обяви, че настоява за обща европейска позиция.

По-рано тази седмица Вигенин посети Украйна, където разговаря с новите лидери. Визитата му предизвика критики от среди в БСП и ДПС, които го обвиниха, че така легитимира новите управляващи без да има официална българска позиция. ГЕРБ пък призова правителството да осъди ролята на Русия в кризата.

"Едните критикуват защо имаме позиция, другите критикуват... и че била много крайна, другите критикуват, че нямаме позиция. Аз мисля, че критиките от тези две страни показват, че България има адекватна балансирана позиция, която се възприема и от партньорите, и от украинските власти, и от българите в Украйна. Достатъчно активни сме, няма нужда да се изхвърляме излишно, защото да преценяваме все пак и нашите собствени възможности", каза Вигенин пред БНР.

Според него вътрешната ситуация в Украйна върви към успокояване.

"Заплахата за евентуални военни действия от Русия като че ли е изиграла по-скоро обединяващ ефект за украинското общество", коментира Вигенин.

Той каза още, че докато Русия не разговаря с украинските власти, много трудно може да се защити руското малцинство в Украйна.

"Смятам, че Европа, Европейският съюз също би могъл да бъде сигурен гарант за това, че правата на всички ще бъдат спазвани в Украйна. А и мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която на практика още от вчера започва своята работа, също ще покаже на място фактите дали има истина и доколко реално е представеното в част от медиите, особено руските медии, за заплахи, за разправа с руски говорещите или с руското малцинство в Украйна, особено в източна и южна", каза Вигенин.

Той уточни обаче, че няма сигнали за заплахи за българите в Одеския регион.

Споделяне

Още по темата

Още от България