Вигенин се присъединил към призива на ЕС срещу употребата на сила в Украйна

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се е присъединил към изразените от ЕС позиция и послания към Украйна за защита на правото на мирни протести и против употребата на сила, от която и да е страна. Това е станало по време на заседанието на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което се проведе в Киев под председателството на Украйна, съобщиха от МВнР.

 

По време на форума е било потвърдено и разбирането, че вратите на ЕС трябва да останат отворени пред Украйна преди страната да реши окончателно дали да подпише предложеното ѝ от ЕС Споразумение за асоцииране.

 

В своето изявление Вигенин заявил, че в края на Десетилетието на ромското включване, отново са потвърдени ангажиментите на държавите-участнички по интеграцията на ромите, с акцент върху жените и младежта.

 

С решенията по свободата на религията и вероизповеданието, свободата на медиите и сигурността на журналистите, както и свободата на движение се дава нов политически импулс на изпълнението на ангажиментите в тези области, посочил Вигенин.

 

Той е подчертал и ключовата роля на полевите мисии на ОССЕ в търсенето на адекватно решение на замразените конфликти (Нагорни Карабах, Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия). Той отбелязал още, че разглеждаме като приоритет и дейностите по линия на ОССЕ в областта на енергийната сигурност и влиянието на енергийния сектор върху околната среда, в т.ч. насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници.

 

В качеството на отговорна страна-член на ЕС, подкрепяме запазването на автономността на независимите институции на ОССЕ и тяхната роля в провеждането на демократични избори, посочил Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България