Вигенин: Трябва да сме наясно със зависимостите си от Русия

Кристиан Вигенин, сн. БГНЕС

От Русия идват нашите енергийни ресурси. Трябва да сме наясно със зависимостите си, каза в събота пред бТВ външният министър Кристиан Вигенин.

По думите му енергийните и икономически рискове за България на фона на кризата в Украйна са големи, но членството ни в ЕС и правото ни на глас там ни дават възможност да поставим проблемите и приоритетите си на масата. На този фон външният министър каза, че проектът ”Южен поток” не е под заплаха.

”Излишно е да се разделяме на русофили и русофоби. Нека бъдем българи в тази криза”, призова Вигенин.

Той обясни, че е отишъл на посещение в Одеса най-вече заради българското малцинство в областта. Българите там изразили задоволство, че България мисли за тях и е засвидетелствала важността, която българите в Украйна имат за страната, разказа Вигенин.

Вигенин също заяви, че не е тайна, че в Украйна имало снайперисти, които стрелят и по протестиращи и по контрапротстиращи в Киев.

”Кой стои зад това ще покаже разследването. Нямам впечатление, че сегашното правителството на Украйна е отказало такова разследване, но ние ще настояваме за такова, за да стане ясно кой избива хора по улиците”, обясни външният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България