След безпрецедентната позиция на посланиците на Франция и Германия

Вигенин укори Франция и Германия за критиките, които не признава

България очаква взаимодействието с партньорите да не става през медиите

Вигенин, сн. БГНЕС

Външният министър Кристиян Вигенин е изразил пред посланиците на Германия и Франция неодобрението си за публичните им критики към правителството, като в същото време е защитил позицията на управляващите, че въпросните критики не се отнасят към сегашната власт.

Пресцентърът на Министерството на външните работи съобщи в сряда, че Вигенин се е срещнал по своя инициатива с френския посланик Филип Отие и германския му колега Матиас Хьопфнер.

Двамата посланици в понеделник излязоха със съвместна позиция, в която призоваваха гражданското общество в България да бъде чуто и предупредиха, че олигархичният модел е несъвместим с принадлежността към ЕС. Днешните управляващи откликнаха на този призив сякаш той не се отнася за тях. Именно тази позиция очевидно е застъпил и външният министър, като изрично е настоял ако има някакви критики, те да не стават публично достояние.

Вигенин е заявил, че "България очаква взаимодействието с партньорите да се осъществява чрез утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите".

"Бих искал да отбележа, че поставените от посланиците въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години. Те са обект на загриженост от страна на българското правителство, което със своите действия се опитва стъпка по стъпка да ги решава. Критичните оценки не могат да се отнесат към правителство, което е в управлението от месец и половина. Ние разбираме, че очакванията за промени са високи, и разчитаме на съдействието, доверието и експертизата на нашите партньори. В този смисъл виждаме в този необичаен и безпрецедентен акт сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите и реални действия за укрепване на демократичните устои на държавата и обществото", посочил Вигенин, цитиран от ведомствения пресцентър.

Външният министър добавил, че правителството, както и Народното събрание, "от първия си ден провеждат невиждан досега диалог с всички НПО и граждански структури, които откликват на протегнатата ни ръка".

Срещите на Вигенин с двамата посланици не бяха медийни, а външното министерство не разпространи информация за същността на разговорите и позициите, изразени от дипломатите. Не бяха разпространени публично и снимки, каквато е обичайната практика.

"Добре разбираме нетърпимостта на гражданите към решения, които не са основани на прозрачност и биха могли да ни отдалечат от добрите европейски практики. Готови сме да приемем всички конструктивни предложения по конкретни въпроси и заедно да обсъждаме стъпките за решаване на големите структурни проблеми", се казва в изявлението на Вигенин.

По думите му България преминава през "труден процес на преодоляване на деформации, тежко задълбочени през последните четири години".

"През това време станахме свидетели на поредица действия на предишните управляващи, които доведоха до засилено влияние на олигархията, укрепване на монополите, ограничаване на свободата на медиите, подкопаване на демокрацията, потискане на гражданската активност и т.н. Влиянието на различни икономически кръгове върху моделирането на политическата система, върху формирането на нови политически субекти, целенасоченото обезсилване на демократично избрани институции категорично трябва да бъдат отхвърлени, защото са несъвместими с европейския модел на демокрация“, заявил Вигенин.

"Основата на европейската демокрация са честните и демократични избори и централната роля на парламентите. След като международните наблюдатели признаха изборите и техния резултат, след като Конституционният съд отхвърли искането те да бъдат обявени за незаконни, разбирането ми е, че всички избрани народни представители трябва да изпълняват отговорно своите задължения, защото всеки парламент има нужда от активна опозиция, а парламентарната демокрация е обща отговорност и на мнозинството, и на малцинството", се казва още изявлението на Вигенин, с очевиден намек за отсъствието на ГЕРБ от парламента.

От ГЕРБ разчетоха по различен начин позицията на двамата посланици.

Според председателя на предишния парламент Цецка Цачева съвместната позиция е лош знак от европейските ни партньори как изглежда обществено-политическата ситуация в България в момента.

Цачева коментира, че след предсрочните избори на 12 май резултатът не дават възможност за стабилно управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?