Вигенин уверил френския си колега, че България работи за интеграцията на ромите

Външният министър Кристиан Вигенин е уверил в четвъртък френския си колега Лоран Фабиюс, че България работи активно за решаване на проблема с интеграцията на ромите.

Вигенин бе приет от Фабиюс, след като Франция, която се бори с проблеми, породени от румънските и българските роми, оспорва готовността на двете страни да пазят границите си и обяви, че България и Румъния не са готови за членство в Шенген. Дебатът във Франция бе повдигнат с нова сила, след като вътрешният министър Манюел Валс коментира, че ромите трябва да бъдат върнати от Франция в България и Румъния, защото не искат и не могат да се интегрират в местното общество.

"България си дава ясна сметка за различните аспекти на този проблем и смята, че той може да бъде ефективно разрешен с конструктивно сътрудничество и взаимодействие на държавите-членки на Европейския съюз и продължаващата подкрепа на Европейската комисия", заяви Вигенин, цитиран от пресслужбата на външно министерство.

Двамата министри са обсъдили и конкретни идеи за съвместна работа по проблема с пребиваващите във Франция български роми, предвид особената чувствителност на френското общество по тази тема, съобщиха от МВнР, без да посочват повече подробности.

По време на срещата Вигенин е напомнил още, че България изпълнява всички условия за присъединяване. Министърът подчертал и активното сътрудничество с европейските партньори и в частност - с Франция, за постигане на целите на механизма за сътрудничество и оценка на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред.

По време на разговора министър Вигенин е казал, че новото българско правителство придава изключително значение на установяването на пряк, тесен и постоянен контакт и взаимодействие с Франция като наш стратегически партньор.

Вигенин е потърсил подкрепа от френската страна за намиране в рамките на ЕС на ефективни методи и средства за преодоляване и дългосрочно решаване на проблемите, свързани с притока на бежанци от Сирия. Той отбелязал, че България понася съществена тежест от опазването на външните граници на ЕС и е отговорен и предвидим партньор, изпълняващ своите задължения и носещ сериозна отговорност.

Вигенин благодарил на френския си колега за потвърдената готовност на Франция да продължи да оказва експертна помощ на България по всички теми на Европейския ѝ дневен ред, включително подготовката за българското ротационно председателство на Съвета през 2018 г.

Министър Фабиюс изразил от своя страна положително отношение към отправените покани към него и към президента на Френската република Франсоа Оланд за посещение в България по повод 135-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни през 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа