Вигенин в Ню Йорк: Обмислят се мерки за повече прозрачност на медиите

Външният министър Кристиан Вигенин използва посещението си в Ню Йорк за 68-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и за да презентира работата на кабинета Орешарски сред международната общност.

 

Вигенин се е срещнал с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, като по време на разговора е посочил, че в България се "обмислят мерки, които да осигурят повече прозрачност по отношение на медиите, без това да доведе до ограничаващи свободата на словото регулации".

 

От пресцентъра на ведомството обаче не уточняват какви точно мерки, свързани с медиите, е визирал Вигенин.

 

Оттам допълват, че Кристиан Вигенин е информирал за постигнатия напредък и конкретните стъпки, които предприема България в областите, които са обект на пост-мониторингов диалог с ПАСЕ. Той е информирал, че Народното събрание е започнало изработване на ново изборно законодателство.

 

Според него мониторинговите механизми - не само в рамките на СЕ, но и на други международни и регионални организации, се нуждаят от някои промени и оптимизиране.

 

Целта е създаване на условия за подпомагане на по-широк кръг държави, на основата на общи критерии, а не чрез фокусиране изключително върху отделни страни.

 

Освен това Вигенин се е срещнал и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис в централата на организацията в Ню Йорк.

 

"Ситуацията в страната постепенно се нормализира, като правителството прави всичко необходимо, за да отговори на очакванията на гражданите за диалог и промяна", заявил министър Вигенин

 

Според него едно от доказателствата за това е създаването на обществени съвети към всяко министерство и по-важните институции. Предприети са мерки и за облекчаване на условията за бизнеса.

 

Вигенин е запознал и министрите на външните работи на страните от Европейския съюз с бежанската вълна в България. Той е посочил, цитиран от пресцентъра на ведомството, че България до момента не се е сблъсквала с подобен проблем и затова ѝ е необходима експертна и финансова подкрепа от страна на европейските партньори за неговото решаване.

 

Министър Вигенин участва и в откриването на Общия дебат на 68-та сесия на Общото събрание на ООН с основна тема "Дневен ред за устойчиво развитие след 2015 г.: да поставим началото".

 

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?