ВиК - дружествата ще помпат вода от язовирите според загубите си

Новият проектозакон за водите обвързва количествата вода, които ВиК-ата ще имат право да помпат от язовирите, със загубите на дружествата. Това ще става при издаването на разрешителното за водовземане, обясни Росица Петрова, шеф на управление "Води" в екоминистерството и един от авторите на проектозакона за водите, който трябва да влезе за обсъждане в Народното събрание до края на годината.

Водоснабдителните дружества, хидроцентралите, напоителните системи и промишлените предприятия ще трябва още при подаването на заявленията в регионалната басейнова дирекция да приложат признатите им от водния регулатор загуби и предвидените мерки за тяхното намаляване до определен процент, предвижда проектозаконът. Количествата помпана вода, разрешени на съответното дружество, ще зависят пряко от размера на загубите. Тоест, онези ВиК-та, които имат по-големи технически признати течове, ще имат право да черпят повече вода, обясни Петрова. С намаляването на загубите ще им бъдат приспаднати и кубиците, които ще помпат.

Така ВиК-ата ще бъдат принудени да инвестират реално в ремонта на водоснабдителната мрежа, за да се вместят в позволените им от разрешителното лимити. В противен случай те ще трябва да въведат ограничителен режим на водоподаването към абонатите си, за което пък биха им наложили солени парични санкции.

Целта е постепенно подаваните на входа на водоснабдителната система кубици да отговарят на около два пъти ползваните от крайните потребители количества, поясни Росица Петрова. А не както сега се получава - човекът ползва 2-3 кубика месечно, а все едно е харчил 10 пъти повече и си ги плаща, допълни тя.

За всеки кубик вода от язовира водните дружества ще заплащат определена такса на държавата. Размерът ѝ все още се уточнява, но вероятно до 2007 г. ще се запази въведена вече тарифа за водоползване. Сега тя е 2 ст./куб. м, но след две години сигурно ще поскъпне. Сумарно тя влиза в сметките на всеки, но новият закон предвижда таксата да не се плаща от лечебни заведения, училища, детски градини, минералните бани и от общинските чешмички.

Как ще стане чисто технически оформянето на сметките за ползвателите с преференции и на останалите е въпрос, който трябва да разрешат самите водоснабдителни дружества. Вероятно те ще трябва да измислят механизъм за приспадане на количествата с облекчения от общите кубици, за да не плащат и съответната такса на държавата.

Собствениците на кладенци пък ще могат да черпят от тях до 10 куб. м на денонощие. Тези количества са достатъчни за поливането при отглежданите на зеленчуци в градината за лични нужди, изчислили са експертите. Ако обаче с кладенчовата вода се започне поливане на зарзават, предназначен за производство и черпи повече от 10 куб. м., това ще се установи от съседите с герени и от мониторинговата система за наблюдение на подземните води. Тя бързо може да локализира източника на прекомерното помпане от кладенци и притежателят на имота ще бъде санкциониран, уточни Асен Личев, директор на дирекция "Ползване на водите" в екоминистерството.

На инвеститорите, които искат да строят хотели, но нямат документ от ВиК-то, че водоснабдителната и канализационната мрежа може да поеме обслужването на обекта, ще им бъде отказвано разрешително. По този начин ще се предотврати проблемът, предизвикан от бума на строежи в Слънчев бряг, който превишава капацитета на пречиствателната станция в Равда, обясни Петрова. По думите ѝ подобна драма се очаква най-скоро да възникне и в Банско, където също се наблюдава ускорен растеж на инвестициите в хотели.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?