ВиК-Добрич дадено на главния прокурор заради дългове от 28 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е сигнализирала главния прокурор за натрупаните задължения от над 28 млн. лв. от ВиК-Добрич, съобщиха от подопечното ѝ ведомство в четвъртък.

Агенцията за държавна финансова инспекция, Инспекторатът на Министерския съвет и Главната инспекция по труда също ще направят проверка за причините за тежкото финансово състояние на държавното дружество. В момента се прави вътрешен одит, като резултатите от него ще бъдат оповестени.

Доставчикът на ток "Енерго-Про", на когото ВиК-то дължи 1.5 млн. лв., няма да спира електрозахранването на водния оператор и жителите на града ще имат вода, увери министър Терзиева. На среща с представители на електроразпределителното предприятие е било постигнато споразумение за разсрочване на натрупаните задължения на водната компания към електроразпределителното дружество до февруари 2014г.

Вече е възстановено спряното електрозахранване на административната сграда на ВиК- Добрич.

Общият размер на задълженията на водоснабдителното дружество надхвърля 28 млн. лв. От бившия управител Радослав Русев не са предприети никакви оздравителни мерки, като загубите на вода достигат 84%, а средномесечните сметки за електроенергия са за 834 хил. лв. За 15 дни новият управител Юлиян Иванов е успял да разплати над 1 млн. лв. към "Енерго-Про", заяви Терзиева. Миналия петък енергийното дружество каза, че са им платени около 500 хил. лв.

По думите на министъра един от основните проблеми на водното дружеството е, че една четвърт от потребителите му не си плащат сметките. Операторът има да си прибира над 15 млн. лв. от длъжници.

Споделяне

Още от Бизнес