ВиК-Добрич продаде 12 хил. тона тръби за 1.3 млн. лв.

БСП обяви сделката за кражба за милиони, МРРБ – за най-прозрачната

Снимка: БГНЕС

ВиК Добрич е продало 12 000 тона негодни тръби за 1.3 млн. лв. през Софийската стокова борса. Това е цена от 10 ст./кг при средна изкупна за скрап от 40 – 50 ст./кг.

Според депутата от БСП Димчо Михалевски сделката е ощетила държавата с над 30 млн. лв. Министерството на регионалното развитие контрира като определи продажбата като “най-прозрачната” и “гарантираща интересите на държавата”. Цената е толкова ниска, защото е трябвало да се изкопават тръбите до 3 метра под земята, обясниха още от ведомството.

Социалистите настояват сделката да се спре и да се потърси отговорност от хората, позволили да се бракува годен актив. БСП се закани да сезира прокуратурата и бъдещия служебен премиер и министър на регионалното развитие.

Историята

Историята започва през далечната 1980 г., когато се взима решението за изграждане на довеждащ водопровод с дължина от около 90 км. Той трябва да осигури алтернативно водоснабдяване на Добрич от група сондажи в област Силистра в непосредствена близост до река Дунав.

Строителството на водопровода е прекратено през 1988 г. с решение на Министерския съвет поради липса на финансиране. В периода 1990 – 1993 г. частично продължава изграждането му, след което строежът окончателно е замразен.

През годините голяма част от положените тръби са разграбени. Заснемане, направено през 2012 г., показва, че са останали около 43 км тръби.

Към момента няма необходимост от това съоръжение за да се осигури водоснабдяването на Добрич, твърдят от Министерството на регионалното развитие. Водата на жителите на Добрич идва основно от магистрални водопроводни системи на Шабла и Приморци.

Нужда от пари

В същото време в момента ВиК-Добрич има нужда от пари. През последните години държавното дружество е в лошо финансово състояние. За 2012 г. се очертава загуба от над 200 хил. лв.

Водният оператор хронично страда и от липса на инвестиции и средства за оборотни нужди. Често закъснява с плащането на сметките за ток. През септември 2012 г. “Енерго-Про” му дръпна шалтера заради натрупани дългове.

Всичко това обуславя мярката продажба на обекта с цел оборотно/инвестиционно финансиране на дружеството”, посочват от Министерството на регионалното развитие.

Така на 14 януари 2013 г. експертен съвет на МРРБ дава зелена светлина за продажба на обекта от Софийска стокова борса.

Оценката на обекта

С цел коректна оценка на стойността на обекта ръководството на ВиК Добрич е направило две експертни оценки при двама различни управители на дружеството. Едната е от октомври 2012 г., а другата от януари 2013 г.

Нетната стойност - цена от реализиране на обекта за скрап варира от 800 хил.лв. до 1.5 млн. лева. Причината за разликата е различните оценителски методи и различната стойност на приходите и разходите, посочват от МРРБ.

Общо тегло на тръбите също зависи от редица фактори - нивото на корозия, възможността определени участъци да бъдат оползотворени или не и др. С цел гарантиране на интереса на продавача, ВиК-Добрич, в договор с борсов посредник, изисква минимална цена от 1.1 млн. лв. и краен договор с купувач, при който цената е обвързана с количеството реализиран материал, т.е. цена на тон скрап, а не цена на целия обект, е посочено в съобщението на МРРБ.

На 30 януари 2013 г. е реализирана сделка на продажна цена от 0.108 лв./кг нето при индикативно тегло от 12 000 т. Така е постигната продажна цена от 1.3 млн. лв.

С тези пари се очаква да се подкрепи ВиК-Добрич в трудните зимни месеци, е посочено в съобщението на МРРБ. Към 11 март в компанията е постъпила гаранция от 3% от 1.3 млн. лв., както и първата вноска от 200 000 лв.

Смятаме, че начинът, по който са продадени останалите тръби от някогашния обект е възможно най-прозрачен и гарантиращ интересите на държавата и потребителите на ВиК Добрич”, се казва в съобщението на МРРБ.

Повече от две трети от тръбите и съоръженията са безогледно разграбени в предходни години, като има заведени дела за кражби, от които са се облагодетелствали неизвестни лица. Ако малкото останали тръби не бяха продадени по законов и ясен начин, след 15 годишно неконтролирано разграбване, то има риск набезите да продължат до окончателното разграбване на обекта”, пише в съобщението на МРРБ.

БСП дава сделката на прокуратурата

Докато МРРБ обяснява колко прозрачна е сделката БСП ще сезира за случая прокуратурата. Димчо Михалевски, който е бивш зам.-министър на регионалното развитие в правителството на тройната коалиция, заяви, че държавата е била ощетена с над 30 млн. лв. от неизгодната сделка.

Според него става въпрос за продажбата на активи от водоснабдителната система на Добрич. Тръбите са отишли за изграждане на газопроводи на цени много под реалната им стойност, твърди Михалевски. Според него ощетяването на държавата е извършено с помощта на Министерството на земеделието и на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

БСП иска сделката да бъде спряна, а отговорните за разграбването на годен според официалните документи актив да им се търси отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?