ВиК-Добрич спира водата на абонати заради 14.5 млн. лв. дългове

Държавната компания “Водоснабдяване и канализация” Добрич ще спира водата на абонатите с дългове. Дружеството има да събира 14.5 млн. лв., като за 2.5 млн. лв. от тях има влезли в сила съдебни решения. Това съобщи в четвъртък Министерството на регионалното развитие, което е принципал на дружеството.

Пет екипа тръгват да спират водата на некоректните платци от петък. От началото на декември броят им ще бъде увеличен на 12.

На длъжниците се дава възможност да платят сметките си за вода и разсрочено. Първоначално се изисква да внесат 30% от натрупалата се сума, а останалите се разсрочват във времето с погасителен план.

Повишаването на събираемостта на задълженията към ВИК-дружеството е първата стъпка, която се предприема, за да се подобри състоянието му.

Голям проблем за оператора е загубата на над 80% от водата заради остарялата водопроводна мрежа. Подобряването ѝ ще започне с изпълнението на проект по оперативна програма “Околна среда“, който предвижда смяната на 86 км водопроводи. Проектът, който е за над 100 млн. лв., чака одобрението на Европейската комисия, за да може да започне реализацията му.

От началото на ноември управлението на ВиК-Добрич беше поето от Радослав Русев. Той смени Юлиян Иванов, който беше назначен в края на септември за шеф на дружеството. Иванов беше уволнен от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за това, че скрил от нея, че е осъждан за кражба на 20 кв. м тръби.

През септември “Енерго-Про” дръпна шалтера на ВиК-Добрич заради дългове от над 5 млн. лв. Действията на енергийното дружество тогава ядосаха министър Павлова, която обясни, че не може “Енерго-Про” да тероризира така добричлии и го заплаши с даване на прокурор.

След това обаче Министерството на регионалното развитие преведе по сметката на “Енерго-Про” половината от дължимата сума, а остатъкът от борча беше договорен да се плати в следващите пет месеца.

От "Енерго-Про" заявиха тогава, че водното дружество трябва да заплаща в срок както вноските по разсрочването, така и бъдещите си текущи задължения за консумирана електроенергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес