ВиК-фирми искат по-високи цени, но надали ще ги получат

ВиК-фирми искат по-високи цени, но надали ще ги получат

Около десет ВиК-дружества, сред които и концесионерът на столичната мрежа "Софийска вода", са поискали от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да им одобри повишение на цената на водата. Това съобщи пред журналисти председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Сред заявилите поскъпване на услугата за довеждане, отвеждане и пречистване на водата са и водните оператори в Пловдив, Хасково, Разград, Монтана, но това, че за заявили повишение на цените не значи, че ще го получат, заяви Семерджиев. По думите му в момента се прави преценка дали дружествата са изпълнили показателите за качество на услугата. той добави, че според него повечето дружества нямат основание да искат поскъпване на водата или поне не в заявения размер.

 

Семерджиев даде за пример ВиК-Видин, където комисията е разрешила по-малко от претендираното от фирмата поскъпване. Най-вероятно няма да разрешим и поскъпване на водата в столицата, но зависи дали дружеството ще докаже необходимостта от повишение на цената, добави Семерджиев.

 

През декември "Софийска вода" поиска от ДКЕВР поскъпване на водата с 10 ст. за куб. м от януари, което е увеличение на цената с 12%. В момента столичани плащат по 1.68 лв. за кубик вода. Тази цена влезе в сила от 1 февруари 2011 г.

 

Дружеството "Софийска вода" в най-голям процент изпълнява инвестиционната си програма, отбеляза председателят на ДКЕВР.

 

Въпреки това въпросът е дали с това се постигат показателите за качество, което ние следим, така че се оценяват не само направените инвестиции, но и постигнатият с тях ефект, посочи Семерджиев. Според него най-съществените проблеми за концесионера остават загубите на вода от 60 процента по мрежата и честите аварии.

 

Един от обективните фактори, който няма как да не се отрази върху цените на водата, е ръстът на инфлацията, но с повишаване на ефективността на ВиК- услугите е възможно ефектът на инфлацията да бъде намален, заяви още регулаторният шеф. Затова при последната корекция на цената на водата в Пловдив повишението бе по-малко от ръста на инфлацията, даде отново пример той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?