ВиК холдингът ще даде заем на операторите в Добрич и Шумен за сметките за ток

ВиК холдингът ще даде заем на операторите в Добрич и Шумен за сметките за ток

След като в продължение на два часа административните сгради на водоснабдителните дружества в Добрич и Шумен останаха без ток във вторник предиобед, вечерта е било постигнато споразумение за изчистване на дълговете им към "Енерго-Про" до 9 октомври. Въпреки заканата да продължи с прекъсването на електрозахранването, ако не бъдат напълно погасени борчове за общо 10.5 млн. лв., електроснабдителното дружество все пак е склонило да подпише споразумени с "Българския ВиК холдинг" за изчистването на дълго до този срок, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в сряда.

Държавният ВиК холдинг, който получи 1 млрд. лв. от бюджета, за да подпомага ВиК дружествата в тежко финансово състояние и да инвестира във водна инфраструктура, е поел ангажимент до 9 октомври да подпише с двата водни оператора договори за отпускане на кредити за разплащането с "Енерго-Про".

Какви ще са условията по заемите не е ясно, но водният холдинг от самото начало тръгва по стъпките на "Българския енергиен холдинг", който пред последните години единствено отпуска кредити на дъщерните си дружества в най-тежко финансово състояние, които обаче не се стабилизират, а напротив – затъват все повече.

Задълженията на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. Същевременно цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост, припомнят от регионалното министерство.

Проблемът с борча на ВиК Добрич се влачи от 2007 г. и към днешна дата е 5.8 млн. лв. От ВиК-Шумен, след като преди година почти са били изчистили дълга си за ток, сега отново са натрупали неплатени сметки за над 4.7 млн. лв.

Интересен момент обаче е, че ВиК Шумен смята да вземе от ВиК холдинга кредит за 7.5 млн. лв., което е доста над задълженията на дружеството за ток. Това стана ясно преди дни на заседание на общинския съвет в Шумен, който отказа да подкрепи това намерение. Общинарите бяха ядосани от това, че никой от оператора, в който местната власт държи 49 на сто, не отиде да обясни как са натрупани дълговете и за какви им трябват парите.

За 2 октомври е насрочено общо събрание на акционерите на ВиК Шумен за вземане на решението за кредита, което очевидно ще бъде одобрено, предвид изявленията на регионалното министерство, което държи контролните 51 на сто в дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес