ВиК настояло за по-строг воден режим за Перник

Станислав Владимиров, кмет на Перник

Воден режим, при който хората в Перник да имат вода по 7, а не по 10 часа в денонощие, предлага местното ВиК дружество. Това се разбра от думите на кмета на града Станислав Владимиров, който се срещна с жители на един от кварталите в града – "Църква". Хората там нямат никаква вода от дни, въпреки че според въведения на 18 ноември воден режим тя трябва да се пуска от 5 до 10 часа сутринта и от 17 до 22 часа вечерта.

Хората от "Църква" казват, че след 5 дни безводие водата била пусната за кратко и в неделя отново е спряна, съобщи БНР. На срещата с кмета те настояха водният режим да е еднакъв за всички ида засегне и селището "Делта хил", което се намира до село Кладница в подножието на южния склон на Витоша.

Според Владимиров всички хора в община Перник трябва да имат вода в определен диапазон и очаква в понеделник предложение от ВиК дружеството как да стане това. Той поиска и спешно решаване на проблема в кв. "Църква" и осигуряване на вода за хората в рамките на режима.

Водният режим в Перник беше въведен заради критично ниското ниво на единствения водоизточник за града - яз. "Студена". Макар изпълнителната власт да заяви, че търси алтернативни източници и бързо решаване на проблема, засега конкретни стъпки не са предприети и явно ще се разчита на това водоемът да се напълни след топенето на евентуалните снегове през пролетта.

Заради проблемите с водоснабдяването беше сменен областният управител на Перник. Декларирано беше, че ще бъде уволнен и шефът на ВиК дружеството, което е основно на подчинението на регионалното министерство, но до момента това фактически не е направено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?