ВиК-Перник – пълно безхаберие, празен язовир

Язовир "Студена", снимка: бТВ

Управлението на водите на яз. "Студена" от пернишкото ВиК е изключително лошо години наред. Това става ясно от доклад на експерти от "Софийска вода", изготвен по искане на председателя на общинския съвет в Перник Димитър Колев. Документът ще бъде обсъждан на сесията на общинарите в четвъртък, въпреки че огледът от столичния ВиК концесионер е от преди месец.

Градът е на воден режим от 18 ноември, а само преди няколко дни бяха въведени и нови ограничения. През цялото време ВиК твърди, че си е свършило работата. Същото казват бившият кмет на града Вяра Церовска и уволненият областен управител Ирена Соколова. В същото време местното ВиК дори няма достатъчно работещи водомери, за да отчита реалната консумация от битовите си потребители, става ясно от доклада.

Един кран и 40% за индустрията

Точно месец след въвеждането на режима в Перник сколасаха да сменят един спирателен кран, през който вода се отклонява за индустриалната зона на града – завода "Стомана Индъстри" и местната топлофикация. Още преди месец екоминистърът Нено Димов твърдеше, че подаването на питейна вода за битови нужди за индустрията е спряно, но се оказа, че това не е истина. Кранът е бил повреден и въпреки затварянето вода е продължавала да тече. На практика това значи, че за индустрията в Перник режим досега не е имало. Нещо повече, според доклада около 40% от подаваната вода е отивала към предприятията. Става дума за дебит от 290 литра в секунда.

Подмяната на крана беше истинско събитие. За нея бе съобщено от регионалното министерство, което преди дни отпусна допълнителни средства за справяне с водната криза в града.

"През деня от фирмата изпълнител на ремонта на яз. "Студена" ще бъде извършена и подмяна на техническото съоръжение, което спира суровата вода към промишлеността на Перник, за да сме сигурни, че от там няма изтичане на вода", съобщи регионалният министър Петя Аврамова пред журналисти след заседанието на Министерския съвет.

"След пломбирането му от МОСВ е установено изтичане на вода при затворено положение. Басейнова дирекция ще разпломбира и след смяната му ще го пломбира отново", пише в съобщението на министерството ѝ.

В него се посочва още, че от ВиК оператора и от кмета на община Перник е поискано изцяло спиране на водата към потребителите, за да може да се подмени кран с цел надеждното ѝ прекъсване към два квартала на Перник и така да се даде възможност за отстраняване на авариите по мрежата, която е след него.

Не е строено от ВиК

Експертите са направили оглед на т.нар. деривация "Владайски канал", която започва над селото и се спуска до р. Кладнишка, която е водосборът на яз. "Студена". По протежението ѝ има 53 ревизионни шахти, както и различни отклонения. Едно от тях – за вилната зона на с. Рударци "Кало", се установява, че не е строено от ВиК, но от доклада не става ясно кой го е направил. Другите "находки" са преливащи резервоари (за селата Рударци и Драгичево), счупен водопровод в Кладница, който наводнява селския стадион, очевидно за продължителен период, липса на измервателни устройства както по водопроводите, така и в домовете на хората, недостатъчен и претоварен персонал на ВиК-дружеството.

"В Бизнес-план 2017-2021 г. ВиК-гр. Перник са заложени 45 хил. лв. за приходни водомери. Тези средства са достатъчни за привеждане в метрология на 8 800 приходни водомера при общ брой на водомери – 61 605. Това означава, че твърде малка част от всички измервателни уреди са в метрологична годност и това може да създаде предпоставки, от една страна за жалби и невъзможност за фактуриране на клиентите, а от друга - за занижено регистриране на консумацията клиентите", пише в доклада.

Течове има, но няма кой да ги открие

ВиК-Перник има шест аварийни екипа, пише в доклада. Те са крайно недостатъчни, а хората в тях – претоварени. Освен това няма хора и техника за откриване на скрити течове, поради което се използват външни услуги. Как и срещу какво заплащане, от доклада не става ясно.

Още по-голям проблем е, че никой не проверява водопроводите извън населените места. Т.е. километри тръби са без наблюдение и когато стане авария, няма кой да я открие, нито да сигнализира за нея. На практика това значи, че от спукана тръба между две села вода може да изтича седмици и дори месеци наред. ВиК обаче няма как да разбере, защото няма измервателни уреди.

"Не са монтирани измервателни устройства на водопроводите, захранващи населените места извън Перник, които са с голяма дължина на трасетата, не минават през населени територии и възникването на течове е трудно за откриване", пишат авторите на доклада.

За решаване на водната криза в Перник всяка седмица екипи на други ВиК дружества ще съдействат с техника и опит при отстраняване на зачестилите аварии. От тях се очаква да отстраняват средно по 6 аварии на ден, коета да намали и спре течовете на вода в града.

По-тежкият воден режим, който бе отложен за понеделник, цели предотвратяване на хидравлични удари и нови аварии.

От регионалното министерство припомнят, че на община Перник са предоставени 1.89 млн. лв. за временно аварийно съоръжение от село Чуйпетлово, село Боснек към яз. "Студена", с което да се осигури по-голям приток към водоема.

340 хил. лв. за проучване за вода от карстови пещери и сондажи

Ведомството е решило също така да даде 340 хил. лв. за подготовка на предложен от инж. Атанас Русев и негов план за увеличаване на притока в яз. "Студена" чрез черпене на вода от карстови пещери. Това можело да осигури допълнителни между 300 и 700 л/сек. в язовира. Щял да се търси и допълнителен приток чрез сондажи, предложени от проф. Костадин Щерев. По предложение на Българската асоциация по подземни води ще бъде поръчано изготвяне на хидрогеоложко проучване на Голобърдовския картов басейн за актуализиране на информацията за количеството и качеството на водоизточниците в басейна, използвани за питейно-битови, промишлени и други цели.

Въпреки това от министерството признават, че не са оптимисти за скорошното решаване на проблема с водните доставки, тъй като в следващите месеци не се очакват по-сериозни валежи.

От регионалното ведомство допълват още, че ВиК-Перник има договор като бенефициент по ОПОС и ще реализира проект за подмяна на ВиК мрежата на стойност 106 млн. лв. Предстоят тръжни процедури за избор на изпълнител, изпълнението на дейностите трябва да започне през 2020 г., каза Аврамова.

Тя увери, че ведомството ѝ съдейства на извършваната от прокуратурата в Перник проверка за вина на Аврамова и колегата ѝ Нено Димов за водната криза в града.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?