ВиК-реформите нямало до доведат до ценови шок

ВиК-реформите нямало до доведат до ценови шок

Предстоящите реформи във водния сектор и планираното окрупняване на ВиК-дружествата няма да доведе в никакъв случай до повишаване на цените на водните оператори, заяви във вторник пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

В края на ноември 2012 г. парламентът одобри национална стратегия за водите, която поставя основата за провеждането на дълго отлаганата реформа във водния сектор. Предвижда се да се намали сегашния брой на ВиК-дружествата и вече всяка от 28-те области в страната да се обслужва само от един воден оператор, както и да се въведат тарифи на водата според количеството потребена течност, с които да се стимулират икономиите.

В ДКЕВР в сряда ще се проведе обществено обсъждане на указанията към всички ВиК- оператори как трябва да изготвят петгодишните си бизнес планове, които ще са част от работата всеки окрупнен оператор, но това няма да доведе до скок в цените на водата, заяви Семерджиев.

Той коментира още, че и сега ВиК-ата могат да определят по-скъпи тарифи за по-високо потребление на вода, но не навсякъде подобна стъпка е оправдана.Засега не се предвижда това стъпаловидно определяне на цената да бъде задължително за всички водни оператори1 добави регулаторният шеф.

Семерджиев посочи още, че исканото от "Софийска вода" поскъпване на водните услуги в столицата с около 14 процента до 2 лв. за куб. м. няма да бъде разрешено в този размер, защото не е оправдано. Според предишни негови изявления ДКЕВР ще разреши по-малко повишение на цената на водата в София, което да влезе в сила от 1 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България