ВиК-Враца глобено за неправомерно прекъсване на водоподаване

Заради неправомерно спиране на водоподаването към клиенти, което е злоупотреба с господстващо поможетние, е глобено дружеството “Водоснабдяване и Канализация“ (ВиК)-Враца, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в четвъртък. Санкцията за необосновано прекратяване на дългосрочно установени търговски връзки е 64 260 лв. Сумата е процент от оборота на ВиК-то.

Производството на КЗК установило, че служители на дружеството са влезли в имот на семейство от гр. Бяла Слатина и в тяхно отсъствие са демонтирали от водомерната шахта стария водомер, прекъсвайки водоподаването към имота. Подобна процедура е прилагана и спрямо други абонати от града.

Комисията счита, че дружеството е следвало да се възползва от възможността, дадена от законодателството да подмени неотговарящия на изискванията водомер с оборотен такъв, докато абонатът закупи и предостави за монтаж и проверка нов измервателен уред. При липсата на каквато и да е конкуренция на пазара на водоснабдяване и канализация и с оглед факта, че водата е незаменим жизнено необходим продукт, операторът следва да се възползва от абсолютно всички възможности, които му предоставя законът, обосновават се от антимонополния орган.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание краткия период на нарушението и съдействието в хода на производството от страна на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес