"Викът" на Мунк стана най-скъпо продадената картина в света

Неназован купувач плати за нея на търг в "Сотбис" 120 млн. долара

"Викът" на Мунк стана най-скъпо продадената картина в света

Версия на прочутата картина на Едвард Мунк "Викът" се продаде на търг в аукционната къща "Сотбис" в Ню Йорк за рекордните близо 120 милиона долара, съобщиха световните
агенции.

 

Така творбата става най-скъпо продадената на търг в света. Досега рекордьор беше творбата на Пабло Пикасо "Гол модел, зелени листа и бюст", продадена през 2010 г. от "Кристис" в
Ню Йорк за 106.5 милиона долара.

 

Седем души наддаваха за картината в продължение на 12 минути. Когато стана ясно за колко е продадена творбата, в залата избухнаха бурни аплодисменти. Не се съобщава името на купувача.

 

Творбата, изтъргувана тази нощ, е пастелен вариант на прочутата картина от 1895 г., представляващ крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло. Тази версия беше единствената от четирите, която все още беше собственост на частно лице.

Между 1893 г. и 1910 г. експресионистът Мунк рисува четири версии на тази картина, превърнала се през годините в символ на универсалния ужас.

 

Продадената тази нощ творба от 70-те години беше собственост на едно и също семейство, това на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а после
покровител и приятел на Мунк.

 

Особеното на продадената тази нощ версия беше надпис с червени букви върху дървената рамка на картината. Това е поема, вдъхновила създаването на творбата.

 

Другите три версии на "Викът" принадлежат на музея на Мунк в Осло (две) и на Националната галерия в Осло (една).

 

Картината е обект на изследване на множество книги, филми, научни трудове. През годините изображението от нея се появи върху чаши, календари, тениски и други ежедневни предмети.
Твърдеше се, че в търга за "Викът" ще наддават емирското семейство на Катар, руският милиардер Роман Абрамович и гръцкият корабен магнат Филип Ниархос.

Споделяне

Още от