Виктор Орбан откри стадион с 3500 места в родното си село

Виктор Орбан

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, страстен футболен запалянко, ще може спокойно да ходи на мачове в селото, в което е израснал - Фелчут, където бе открит свръхмодерен стадион, предаде Франс прес.

Критикуван от някои като излишно скъпа екстравагантност, стадион "Панчо арена" с 3500 места се намира близо до къщата на Орбан във Фелчут, където живеят 1750 души. Унгарският премиер е роден в близкия град Секешфехервар.

Името на съоръжението идва от прякора на легендарния унгарски футболист Ференц Пушкаш - Панчо, който почина през 2006 година. То ще бъде постоянна база на ФК Пушкаш Академи - отбор, който играе в първа дивизия на унгарския шампионат.

Именно Орбан създаде през 2007 г. ФК Пушкаш Академи и откакто застана начело на правителството през 2010 г., отпусна милиони евро на унгарски футболни клубове, за да могат да ремонтират стадионите си и да построят нови.

Критиците изтъкват, че стадионът събира седмично едва неколкостотин зрители и затова според тях стадион с такива размери не е необходим.

Цената на проекта, възлизаща на 13 милиона евро, е осигурена отчасти от държавата и отчасти от дарения от компании, свързани с партия "Фидес" на Виктор Орбан.

Споделяне

Още от Европа