Виктор Орбан: Унгария сама ще избира какви да бъдат отношенията й с Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан, който според някои в Брюксел и Вашингтон се сближава с Кремъл, заяви, че Унгария не може да бъде принуждавана да избира страна в едно противопоставяне в стила на Студената война, предаде Ройтерс.

Успокоявайки критиците, които твърдят, че Унгария е преминала в орбитата на Русия, Орбан отбеляза, че Унгария е единна с Европейския съюз за териториалната цялост на Украйна, но ще се ръководи от националните си интереси дори и това да притеснява съюзниците ѝ в ЕС и САЩ.

"Нашата работа е да определим собствените си интереси и позиции", каза премиерът на среща в Будапеща на етнически унгарци, живеещи в чужбина.

Смятам, че въпросът на чия страна трябва да бъдем, е от комунистически тип. Въпросът, който трябва да си задаваме, е какви са унгарските интереси, а не на чия страна да сме, добави Орбан. Унгарските геополитически интереси са да се борим за предотвратяване на нова Студена война, изтъкна той.

Будапеща подписа с Русия сделка на стойност 10 милиарда евро за изграждане на ядрена централна в Унгария, ангажира се със строежа на подкрепяния от Русия газопровод "Южен поток" въпреки несъгласието на Брюксел и престана да доставя на Украйна газ, който ѝ помагаше да избегне руската енергийна блокада.

Според европейски дипломати в Брюксел са разтревожени от курса на Орбан, а САЩ проявиха раздразнението си към управлението му като забраниха на шестима високопоставени унгарски представители достъп до САЩ заради корупция.

В речта си в четвъртък премиерът заяви, че Унгария е против разпадането на Украйна и че суверенитетът ѝ е важен, тъй като Украйна действа като буфер между Унгария и Русия. Орбан каза, че за Будапеща германската външна политика, която се "втърдява" спрямо Кремъл, представлява отправна точка и ориентир.

Вчера обаче унгарският премиер заяви, че страната му няма да отстъпи пред несъгласието на Запада с "Южен поток". Нашият съюзнически статут в НАТО и ЕС е ясен, но ние трябва да отстояваме икономическите си интереси. Не е в наш интерес в Европа да има събития, които ни лишават от ресурси, подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа