Виктор Понта вбесен от критиките на Вивиан Рединг

Румънският премиер заяви, че еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг, която е най-директният му критик в Европейската комисия, има право да е загрижена за ситуацията в Румъния, но подчерта, че неговият диалог е с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, а не с нея, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

Вивиан Рединг заяви в сряда в интервю за Евронюз, че Брюксел "е много загрижен" за политическите събития, които се случиха в последно време в Румъния, но отбеляза, че европейските органи са успели "да блокират отклоненията" на Букурещ.

"Много съм обезпокоена, както и цялата Комисия, също и целият Съвет. И видяхте реакцията, която е много ясна. Демокрацията е една ценност, която трябва да бъде пазена. Имаме нужда от независими инстанции.. Не можем да премахнем Конституционния съд. И трябва да спазваме това, което казва този съд. Факт е, че Конституционният съд успя да издаде решението си и че то беше приложено. Мисля, че блокирахме отклоненията. Нещата са спокойни сега, не са перфектни, но поне не вървят съвсем към крайност", заяви Рединг.

"Високо ценя грижата на г-жа Рединг за Румъния, наистина тя има право да се безпокои. Наистина, когато имаш президент, когото 90 процента от румънците са отстранили от длъжност, това е проблем за демокрацията", заяви Понта по повод изявлението на Рединг.

"Моят диалог е с г-н Барозу, който винаги е бил умерен. Г-жа Рединг е в предизборна кампания, и ако бъда искрен, в Румъния е приемана много сериозно, но не и в другите страни", отбелязва Понта.

Той заяви, че 10 от 11-те препоръки в списъка, който Барозу предаде на румънския премиер през юли, са изпълнени и отбеляза, че остава единствено да се реши в парламента проблемът с двама парламентаристи, които са в ситуация на несъвместимост.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани